HOLTEN - Triatleet Stefan van Thiel heeft zaterdag in Holten de Nederlandse titel op de olympische afstand veroverd.

De Brabander was na 1,5 kilometer zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen met een tijd van 2.01.10 vier seconden sneller dan nummer twee Sander Berk. Regerend kampioen Bas Diederen eindigde in 2.02.24 als derde.

Van Thiel won ondanks dat hij naar eigen zeggen ''geen goede benen had.'' Van Thiel had na het zwemmen nog twintig seconden achterstand op een kopgroep. Tijdens het fietsen maakte hij een inhaalslag.

Vrouwen

Maaike Caelers is zaterdag Nederlands kampioene triatlon op de olympische afstand geworden. De 19-jarige triatlete uit Weert was in de elite wedstrijd in het World Cup-circuit in Holten met een tijd van 2.03.41 beste Nederlandse op de vijfde plaats.

Winnares Erin Densham uit Australische was ruim twee minuten sneller dan Caelers. Ze legde de wedstrijd over 1500 meter zwemmen. 38,7 kilometer fietsen en 10,4 kilometer hardlopen af in een tijd van 2.01.27. Tweede werd de Italiaanse Annamaria Mazzetti in 2.02.04. Radka Vodickova uit Tsjechië finishte als derde in 2.03.02.

Het Nederlandse podium werd gecompleteerd door Lisa Mensink, die overall achtste werd, en Neiske Becks (negende). De wedstrijd in Holten maakt dit jaar voor het eerst deel uit van het World Cup-circuit.