PRETORIA - De FIFA heeft zaterdag de scheidsrechters bij het wereldkampioenschap voetbal gecomplimenteerd. Uit onderzoek van de wereldvoetbalbond blijkt dat de arbiters het in 96 procent van de gevallen in Zuid-Afrika bij het juiste eind hadden.

Bij het onderzoek werd gekeken naar de belangrijkste beslissingen, zoals vrije trappen, strafschoppen en beslissingen bij doelpunten.

Er is bijvoorbeeld niet gekeken naar het aan de juiste ploeg toekennen van inworpen.

Niveau

''We hebben hard gewerkt en dit resultaat verrast ons niet'', aldus Jose Maria Garcia-Aranda, hoofd van de scheidsrechters.

''Het niveau van de scheidsrechters is steeds beter geworden. Dat komt met name doordat we met nieuwe technologieën wedstrijden terug kunnen kijken en bestuderen. We praten over duizenden beslissingen in 62 wedstrijden. De meesten waren correct.''

Fouten

De Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai was ook niet verbaasd door de uitslag. Veel mensen herinneren zich juist de fouten in de achtste finales tussen Engeland en Duitsland en Argentinië en Mexico.

Bij het eerste duel werd een doelpunt van Frank Lampard niet geconstateerd en bij de tweede wedstrijd had een treffer van Carlos Tevez wegens buitenspel moeten worden afgekeurd.

Blunders

''Het probleem is dat wanneer je in een wedstrijd tweehonderd beslissingen neemt, iedereen je zal herinneren aan die ene fout'', aldus Kassai.

''Over de 199 goede momenten hoor je niemand. Wij lijken wat dat betreft wel een beetje op de doelmannen. Zij kunnen nog zulke goede reddingen verrichten, uiteindelijk onthouden de mensen hun grootste blunders.''

Lees alles over het WK op onze special