RIJSWIJK - Oud-scheidsrechter Dick Jol is positief verrast over de aanstelling van Howard Webb als leidsman in de finale van het WK in Zuid-Afrika. De Scheveninger had verwacht dat de Argentijn Hector Baldassi zondag de wedstrijd tussen Nederland en Spanje zou fluiten.

''Ik vind het heel opvallend dat de FIFA een Europese scheidsrechter heeft aangesteld in een wedstrijd tussen twee Europese landen'', aldus Jol.

''Maar daarbij is dat wel een logische keuze. Webb kent alle spelers en hun maniertjes. Dat maakt het wel een voordeel voor hem. Maar ik had persoonlijk dus Baldassi verwacht.''

Baldassi

De Argentijn floot onder meer de groepswedstrijd tussen Nederland en Japan. ''Baldassi is een echt voetbaldier. Hij loopt goed en kan uitstekend met spelers omgaan."

"Neemt niet weg dat ook Webb het goed heeft gedaan op het WK. Of het een goeie keuze is? Dat kun je pas na de finale zeggen.''

Arbitrale dwalingen

Het WK voetbal 2010 zal de boeken in gaan van 'het WK van twee arbitrale dwalingen'.

In de achtste finale tussen Duitsland en Engeland ontging het scheidsrechter Jorge Larrionda en zijn assistententen dat de bal na een schot van Frank Lampard de doellijn was gepasseerd.

In het duel tussen Argentinië en Mexico keurde arbiter Roberto Rosetti een doelpunt van Carlos Tevez goed, terwijl hij duidelijk in buitenspelpositie stond. Rosetti maakte bekend te stoppen met fluiten.

Elektronische hulpmiddelen

''Ik ben al jaren voorstander van de invoering van elektronische hulpmiddelen. Je komt er niet meer onderuit. De belangen zijn immens. Daarbij is het spel vele malen sneller geworden'', aldus Jol.

''Het kan altijd gebeuren dat je er een keer naast zit met je beslissing. Maar het is wel heel makkelijk om daarna je kop in het zand te steken."

"Ik heb het ook wel eens gehad dat ik mis zat. Dan baal je even stevig. Maar je moet het van je kunnen afzetten. De keuze van Rosetti om direct te stoppen vind ik wel heel makkelijk.''

EK 2000

Jol zelf was als scheidsrechter onder meer actief op het EK van 2000. In 2001 floot hij de finale van de Champions League.

Lees alles over het WK op onze special