MADRID - Zakenlieden in de Noord-Spaanse regio Galicië willen octopus Paul kopen, die vrijdag een overwinning van Spanje op Nederland in de finale van het WK voetbal voorspelde.

De inktvis, die in een aquarium in de Duitse stad Oberhausen rondzwemt, moet het boegbeeld worden van een gastronomisch festijn in de plaats Carballiño nabij Orense. Dat hebben Spaanse media zaterdag gemeld.

Opeten

Burgemeester Carlos Montes van Carballiño, dat 14.000 inwoners telt, kwam met het idee. Hij hoopt zo het bezoekersaantal van het festijn te vergroten. De zakenlieden zijn bereid 30.000 euro op tafel te leggen.

Het is niet de bedoeling Paul op te eten. Hij moet niet alleen boegbeeld van het eetfestijn worden, maar de inwoners ook helpen bij het invullen van het totoformulier.

Mocht het aquarium in Oberhausen niet bereid zijn het dier te verkopen, dan hoopt Montes het dier ten minste te mogen lenen voor het feest, dat op 8 augustus wordt gevierd.

In Galicië wordt veel inktvis (pulpo) gegeten. Het bekendst is pulpo à feira: gekookte inktvis, gekruid met paprikapoeder en zout, die wordt geserveerd met een flinke scheut olijfolie.

Populair

Paul kreeg bekendheid, nadat hij alle wedstrijden van het Duitse elftal tijdens het WK goed had voorspeld.

Volgens het dier wint Duitsland zaterdagavond de wedstrijd om de derde plaats van Uruguay. In Spanje is het dier zeer populair geworden na zijn voorspelling voor de finale.