RIJSWIJK - Johan Cruijff spreekt zaterdag zijn waardering uit voor bondscoach Bert van Marwijk. ''Ook al was het niet altijd mooi om te zien, de ploeg heeft wel fantastisch gepresteerd'', aldus het Nederlandse voetbalicoon over de prestaties van Oranje op het WK.

''Want laten we eerlijk zijn, de ene helft van het team is heel goed, de andere helft moet op dat niveau mee zien te komen'', zegt Cruijff, die in 1974 als speler de WK-finale verloor.

''Vooral dat laatste is uitstekend gelukt en daarom is een groot compliment richting Bert van Marwijk en zijn team op zijn plaats. Want net als het elftal, doe je het als coach ook samen met je begeleidingsteam. Dat stralen ze ook sterk uit. Vind ik mooi om te zien'', verklaart de oud-speler in een interview met De Telegraaf

Overtroffen

Cruijff, die de finale thuis kijkt en niet in Zuid-Afrika, vindt dat doelman Maarten Stekelenburg en aanvaller Dirk Kuijt zichzelf hebben overtroffen.

''Terwijl anderen goed en soms heel goed gepresteerd hebben, zijn Stekelenburg en Kuijt dit WK boven zichzelf uitgestegen. Ze hebben vanuit het niveau, dat iedereen dacht dat ze hadden, extreem goed gepresteerd.''

Favoriet

In de Catalaanse krant El Periódico noemde Cruijff Spanje eerder deze week favoriet voor de titel. Een overwinning voor Oranje sluit hij echter niet uit.

''Of er een herhaling van 1974 komt, toen het best voetballende team verloor? Dat kan zomaar gebeuren. Het is een finale en die zijn soms niet te beredeneren. Het is een wedstrijd op zich, tussen twee teams die allebei voor het eerst wereldkampioen kunnen worden."

"Het simpele feit dat Nederland de finale al voor de derde keer heeft gehaald is uniek. Helemaal als je daar Spanje tegenover zet, een veel groter land en pas voor het eerst in de finale.''

''De finale halen is daarom iets waar Spanje en Nederland enorm trots op mogen zijn, ongeacht wie er straks verliest'', stelt Cruijff tot slot.

Lees alles over het WK op onze special