RIJSWIJK - De dag voor de eindstrijd tegen Spanje besteden de Nederlandse kranten veel aandacht aan het verleden. Met internationals van toen wordt teruggekeken naar de verloren WK-finales van 1974 en 1978.

En hoewel Spanje voor veel mensen als favoriet aan de wedstrijd begint, zijn de Nederlandse ochtendbladen het erover eens: dit Oranje is in staat om zondag af te rekenen met het verleden.

De Telegraaf en AD Sportwereld hebben een extra katern gemaakt. 'We gaan voor goud' kopt De Telegraaf. 'En morgen pakken we wél de beker' schrijft AD Sportwereld op de voorpagina.

Scheepsrecht

Verderop in De Telegraaf wordt teruggekeken naar '74 en '78. 2010 moet het jaar van Oranje worden, zo valt te lezen. En: 'Driemaal is scheepsrecht. Verlos ons van twee trauma's'.

In het gewone sportkatern van De Telegraaf staat een interview met voetbalicoon Johan Cruijff, die Spanje favoriet vindt maar niet uitsluit dat Nederland zondag wereldkampioen wordt.

Cruijff verloor de WK-finale van 1974, net als Willem van Hanegem. De oud-trainer van onder meer Feyenoord en FC Utrecht vertelt in AD Sportwereld over zijn herinneringen. ''Ik denk dat wij iets te overtuigd van onszelf waren'', kijkt hij terug.

Rondvaart

De Volkskrant laat zeventien oud-sporters, schrijvers, columnisten en andere min of meer bekende Nederlanders vertellen over 'hun' finale.

Op de voorpagina van het sportkatern is een foto afgebeeld van de rondvaart in 1988, toen het Nederlands voetbalelftal de Europese titel veroverde. En ook in De Volkskrant is er aandacht voor de twee eerdere WK-finales van Oranje.

Trouw analyseert de prestaties van Nederland. 'Een bijna onwerkelijke prestatie' is de kop van het artikel.