LUZERN - De Nederlandse roeiploeg heeft op de eerste dag van de wereldbekerfinales in Luzern enige averij opgelopen. Van de elf nummers waarop Oranje vrijdag op de Rotsee in actie kwam, eindigden twee disciplines in een uitschakeling.

De experimentele vier-zonder, met Robert Lücken, Mechiel Versluis, Harmen Eefting en Meindert Klem, en de dubbeltwee, met Dion van Schie en Bjorn van de Ende, konden het zowel in hun serie als in de herkansing niet bolwerken.

Skiffeur Roel Braas plaatste zich met de tweede en derde positie voor de halve finales. Nanne Sluis en Rogier Blink, nieuwkomers in de twee-zonder, dwongen in de herkansing een plaats in de halve eindstrijd af. Ook Jaap Schouten (lichte skiff), Paul Drewes/Joris Pijs (lichte twee-zonder) en de lichte dubbeltwee bij de vrouwen (Rianne Sigmond/Maaike Head) komen zaterdag in actie voor een plaats in de finale met zes boten.

Lichte vier

De lichte vier-zonder maakte namens Nederland vrijdag de meeste indruk. De ploeg van Vincent en Tycho Muda, Tim Heijbrock en Roeland Lievens won zowel de serie als de kwartfinale. Zaterdag moet het ambitieuze kwartet zich opnieuw bewijzen in de halve eindstrijd.

De Holland Acht en de vrouwen Acht, alsmede de dubbelvier bij de vrouwen dienen zich zaterdag in de herkansing alsnog te kwalificeren. De lichte mannen Acht varen zaterdag meteen de finale bij een gebrek aan voldoende inschrijvingen.