PORT ELIZABETH - Uruguay kan zaterdag in de strijd om de derde plaats op het WK voetbal beschikken over de belangrijke krachten Diego Forlan en Diego Lugano.

Volgens bondscoach Oscar Tabarez zijn ze fit genoeg om tegen Duitsland in de basis te beginnen. Luis Suarez (Ajax) en Jorge Fucile zijn na een schorsing weer beschikbaar.

Tabarez kon dinsdag in de halve finale tegen het Nederlands elftal (3-2-nederlaag) geen beroep doen op verdediger Lugano (knieblessure), Suarez en Fucile. Forlan, die het eerste doelpunt van Uruguay maakte, ging in de slotfase naar de kant met een dijbeenblessure.

De aanvaller van Atletico Madrid was in Zuid-Afrika al vier keer trefzeker. Forlan is een van de kandidaten voor de Gouden Bal, de prijs voor beste speler van het toernooi.

Gouden schoen

Forlan maakt ook nog kans op de Gouden Schoen, die wordt uitgereikt aan de topscorer van het toernooi. De gelouterde spits staat één doelpunt achter op Wesley Sneijder en David Villa, die zondag in de finale nog in actie komen.

''Maar Diego gaat niet alleen op jacht naar doelpunten om die prijs te kunnen winnen. We willen heel graag met elkaar het brons pakken'', verzekerde de bondscoach van Uruguay.

Volgens Tabarez voelt de strijd om het brons niet als een troostfinale. ''We zijn heel gemotiveerd. We zullen met alles dat we in ons hebben proberen die derde plaats te veroveren.'' De wedstrijd in Port Elizabeth begint zaterdag om 20.30 uur.

Octopus

Tabarez hoorde op de persconferentie dat de inmiddels beroemde octopus Paul een nederlaag voor zijn ploeg heeft voorspeld. De 63-jarige trainer reageerde quasi-serieus: ''Dan zijn we bij deze dubbel gemotiveerd. Het gaat er niet alleen om dat we Duitsland verslaan, maar ook die octopus.''

Paul voorspelde tot nu toe alle uitslagen van het Duitse elftal op het WK goed. Voor de finale Nederland - Spanje wees hij de Zuid-Europeanen aan als winnaar door een mossel uit het 'Spaanse' potje te eten.