SCHEVENINGEN - Ze won al wereldtitels in de Verenigde Staten, China, Portugal en Denemarken. Komende week wil 470-zeilster Lobke Berkhout, die na het olympisch zilver in 2008 in Peking 'scheidde' van haar vaste teamgenoot Marcelien de Koning, het ook op het WK in eigen land laten zien.

Met stuurvrouw Lisa Westerhof gaat ze met ingang van maandag op de Noordzee bij Scheveningen opnieuw voor goud in deze sterk bezette olympische discipline.

De titelverdedigers hebben de afgelopen maanden veel op het WK-water getraind. ''We zijn maximaal voorbereid'', liet trainer-coach Jacco Koops vrijdag vol vertrouwen weten.

Tijd volledig benut

''Maar dat geldt voor alle kernploegteams. Vanaf het moment dat het ijs uit de sloten is, hebben we veel gevaren in Scheveningen. We hebben alle beschikbare tijd volledig benut.''

Voor Westerhof, die in 2009 in haar eerste jaar met Berkhout meteen de wereldtitel veroverde, is het WK zelfs een thuiswedstrijd. De KLM-pilote is woonachtig in de Scheveningse haven. ''Dit is een uitdagende locatie'', weet ze maar al te goed.

''Je kunt hier allerlei omstandigheden verwachten. We zijn op alles voorbereid. Extra druk voelen we niet. Het is wat je jezelf oplegt. Ik vind het juist extra leuk om het WK hier in Scheveningen te zeilen.''

Fokkema/Jongens

De deelname van het tweede 470-koppel uit de Nederlandse kernploeg, Margriet Fokkema/Marieke Jongens, staat nog niet helemaal vast. Stuurvrouw Fokkema heeft last van een gekneusd sleutelbeen.

Zondag valt de beslissing of het jonge en talentvolle duo aan het WK kan meedoen. Uit de opleidingsploeg van het Watersportverbond (KNWV) mogen Rosita Bakker (uit Spierdijk) en Jeske Kisters (Vessem) ervaring opdoen. Bij het vrouwentoernooi verschijnen 64 boten aan de start.

Sven en Kalle Coster

Bij de mannen hebben 124 teams zich ingeschreven waaronder vier koppels uit Nederland. De geroutineerde gebroeders Sven en Kalle Coster mogen tot de medaillekandidaten worden gerekend.

Ze wonnen in 2007 al eens WK-zilver en vielen bij Peking 2008 net buiten het podium (vierde). Steven Le Fevre/Steven Krol (kernploeg) en Jorick en Rogier Weijers en Dirk Bennen en Remy Oomens (talentenploeg) krijgen bij het WK in eigen land eveneens een kans.