UTRECHT - De NS zet dinsdag alles op alles om de naar verwachting honderdduizenden Oranjefans die het Nederlands elftal willen huldigen naar Amsterdam te brengen.

Een speciale dienstregeling voorziet in 50 procent extra treinen van en naar de hoofdstad.

Reizigers met andere bestemmingen moeten daarom rekening houden met een langere reisduur dan normaal, meldde NS vrijdag.

Om het piekvervoer van grote groepen supporters mogelijk te maken, starten de treinen in de ochtendspits in heel Nederland later en rijden er minder treinen in de ochtendspits.

Daarnaast wijkt de dienstregeling van de internationale treinen af en rijdt de hogesnelheidstrein Fyra helemaal niet.

Op de trajecten naar Amsterdam worden grotere en langere treinen ingezet.

Volle treinen

Dit betekent dat reizigers met een andere bestemming dan Amsterdam te maken kunnen krijgen met extra overstappen en een iets langere reisduur dan gewoonlijk, waarschuwt de NS. Ook moet er rekening worden gehouden met volle treinen.

NS adviseert reizigers om zich dinsdag voor vertrek via teletekst en internet goed te informeren over de wijzigingen in de treintijden.

Reizigers naar Amsterdam kunnen volgens het spoorwegbedrijf het beste gebruikmaken van de randstations Amstel, Sloterdijk en Amsterdam Zuid. Vanaf die stations is openbaar vervoer beschikbaar richting het voetbalfeest op het Museumplein.

Alcoholgebruik

De NS en de politie letten dinsdag scherp op het alcoholgebruik in de trein en op de perrons. Op stations worden op de dag van de huldiging geen alcoholhoudende dranken verkocht.

Reizigers mogen zelf niet meer dan een halve liter zwak-alcoholische drank meenemen in de trein.

NS verandert de dienstregeling op de dag van de finale tussen Nederland en Spanje niet. Wel worden er zondag langere treinen, of treinen met meer capaciteit, ingezet voor het vervoer van supporters vanaf Amsterdam CS.