PORT ELIZABETH - De strijd om de derde plaats op het wereldkampioenschap wordt vaak beschouwd als een verplichting. Na de teleurstelling moeten ploegen zich zien op te laden voor een troostfinale.

In eigen land slaagden de Duitsers daar vier jaar geleden wel in toen Portugal met 3-1 werd verslagen. Nu wacht een ontmoeting met Uruguay dat in de halve finale niet voorbij Nederland kwam (3-2).

''De teleurstelling is daar, maar we moeten het team nu opbouwen'', blikte bondscoach Joachim Löw niet al te florissant vooruit naar de ontmoeting in Port Elizabeth.

Na indrukwekkende optredens tegen Engeland (4-1) en Argentinië (4-0) waande Duitsland zich al in een historische eindstrijd tegen Nederland. In de halve finale kon de ploeg echter niet imponeren en was Spanje met 1-0 te sterk.

Gebroken

Bastian Schweinsteiger was één van de spelers die meteen ter aarde stortte na de uitschakeling.

De middenvelder was in 2006 twee keer trefzeker in de troostfinale, maar zal het nu mentaal zwaarder krijgen: ''Ook al zegt iedereen dat we een goed toernooi hebben gespeeld, we zijn toch gebroken na de halve finale.''

Schweinsteiger kreeg voor het toernooi al een domper te verwerken toen hij met het Bayern München van trainer Louis van Gaal de finale van de Champions League verloor.

Müller

Thomas Müller moest het duel met Spanje missen door een schorsing. De ploeggenoot van Schweinsteiger bij Bayern heeft zaterdag nog de topscorerstitel als inzet. Müller maakte vier treffers, één doelpunt minder dan de finalisten Wesley Sneijder en David Villa.

De werklust en aanvallende kracht van de middenvelder werden woensdag duidelijk gemist bij Duitsland, tegen Uruguay rekent Löw weer op één van zijn smaakmakers.

Fantastisch

Diego Forlan van Uruguay maakte ook al vier treffers. De aanvaller liet zich tegen Oranje in de slotfase vervangen met een dijbeenblessure, maar verwacht fit te zijn.

Hij heeft in de voorhoede weer Luis Suarez aan zijn zijde, die terugkeert van een schorsing. Forlan benadrukt dat Uruguay zeker zal strijden voor plek drie. ''Dat zou voor iedereen fantastisch zijn.''