EINDHOVEN - De Nederlandse volleyballers hebben de voorlaatste wedstrijd van dit seizoen in de World League donderdag gewonnen.

Het team van bondscoach Peter Blangé versloeg in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven Zuid-Korea met 3-0 (31-29 28-26 25-21) .

Vooral de eerste twee sets kende een slordig spelend Oranje de nodige moeite met de Aziaten, die tot dusver alle wedstrijden in groep A verloren en in totaal slechts vier sets pakten.

Finaleronde

Nederland en Zuid-Korea spelen vrijdag nogmaals tegen elkaar. Voor beide landen doet de tweestrijd niet meer ter zake. Ook Oranje kan zich niet meer plaatsen voor de finaleronde, later deze maand. Daarvoor plaatsen alleen de vier groepswinnaars en de beste nummer twee zich. Het organiserende Argentinië voegt zich daar als zesde bij.

In de groep van Nederland lijkt Brazilië als groepswinnaar te eindigen. De Zuid-Amerikanen namen donderdag de koppositie van concurrent Bulgarije over door in Varna met 3-1 te winnen.

Minder overtuiging

Eerder deze zomer was Oranje de Koreanen in eigen huis ook al twee keer met 3-0 de baas. Destijds, begin juni, kwamen de zeges overtuigender tot stand dan donderdag in Eindhoven. Het team van Blangé wilde zich graag herstellen van de duidelijke nederlagen in Bulgarije van vorig weekeinde, waar Nederland merkte dat het verschil met de wereldtop nog behoorlijk groot is.

In de eerste twee sets had Nederland vaak moeite met de opslagen van Zuid-Korea. Ook kreeg het thuisland geen vat op het spel vanaf de driemeterlijn van de tegenstander. Op de juiste momenten, aan het einde van de eerste en tweede set, toonde Nederland zich effectief. Oranje maakte de vele individuele fouten goed met de nodige blokpunten. Ook het aanvalspercentage was behoorlijk hoog.

Aanvaller Dick Kooy stond wel redelijk goed te spelen en ook de middenmensen Rob Bontje en Wytze Kooistra haalden hun normale niveau. Kooistra en Bontje noteerden allebei zes blokpunten. Kooy maakte de meeste punten, zestien.