OBERHAUSEN - Inktvis Paul is inmiddels wereldberoemd als waarzegger, maar menig Duitse smulpaap wenst hem nu een kostelijk einde toe op de barbecue.

De 'orakeloctopus' van Sealife Oberhausen voorspelde tot dusver feilloos de afloop van alle WK-wedstrijden van 'die Mannschaft' op het WK in Zuid-Afrika, inclusief de nederlagen tegen Servië en Spanje.

''In dunne plakjes snijden, beetje citroensap, olijfolie en knoflook erop en dan grillen. Heerlijk!'', liet de Berlijnse visspecialiste en voetbalfan Dolores Lusch zich donderdag ontvallen.

'Kwak 'm nu maar in de frituurpan', kopte de populaire Berliner Kurier. Die Welt, Süddeutsche Zeitung en Hamburger Abendblatt zetten eveneens met graagte 'kalamares en calamari' op het dagmenu.

Beschermde diersoort

Het achtarmige aquariumwonder, dat de winnaar van een duel aanwijst door een lekkernij uit een glazen pul voorzien van vlag te pulken, hoeft overigens niet echt voor zijn leven te vrezen.

In Spanje is 'Pulpi Paul' tot beschermde diersoort verklaard. Hij is uitgenodigd een paspoort te komen ophalen en kan rekenen op voldoende 'spierbundels met oortjes' ter bewaking.

Ook Pauls werkgever Sealife vaart wel bij zijn voorspellende gaven en wil zijn tentakels tot in lengte van dagen koesteren. De lievelingsoctopus, die met zijn 2,5 jaar de rijen der sterken al heeft bereikt, moet in elk geval vrijdag om 11.00 uur - live te volgen op tv - nog vol aan de bak.

Hollands hapje

Dan bepaalt hij door de Duitse dan wel Uruguayaanse mossel het eerst op te vreten waar het WK-brons naartoe gaat.

Of de slimme ongewervelde vervolgens ook nog trek heeft in een Hollands hapje, durfde woordvoerster Tanja Munzig niet te garanderen. De wereldkampioen wordt misschien dus pas zondagavond bekend.