IJMUIDEN - De WK-poule heeft hij bijna goed. Oud-international Jan Poortvliet vulde voor aanvang van het toernooi in Zuid-Afrika de landennamen van Nederland en Spanje in op de plaatsen van de finalisten.

''Alleen heb ik Spanje na strafschoppen laten winnen'', aldus de 54-jarige trainer van Telstar, die zelf in 1978 deel uitmaakte van het basisteam van Oranje dat de WK-finale na verlenging van Argentinië verloor.

Poortvliet, verdediger, had de wereldtitel destijds bijna in handen. Rob Rensenbrink raakte in de slotfase bij een gelijke stand de paal. Argentinië sloeg in de extra tijd twee keer toe.

''Je wordt er nog vaak aan herinnerd'', zegt Poortvliet. ''Dingen komen altijd wel weer bij je naar boven. Het gedoe rond de brace van Van der Kerkhof. De omstandigheden in Argentinië. De finale was een verschrikkelijke schoppartij.''

Aardig plannetje

De in Arnemuiden geboren coach hoopt dat Oranje zondag bij de derde WK-finale uit de geschiedenis meer geluk heeft.

''Maar dan zal Van Marwijk toch een aardig plannetje uit zijn hoed moeten toveren. Ik vond die Spanjaarden woensdag in de halve finale erg sterk. Duitsland werd teruggedrongen, dat hebben we het hele toernooi nog niet gezien.''

Poortvliet denkt dat Oranje zondag in Johannesburg hetzelfde overkomt als Van Marwijk er voor kiest om op dezelfde wijze te voetballen als in de afgelopen WK-wedstrijden.

''Als je Spanje laat opbouwen, krijg je het heel moeilijk. Slowakije, Brazilië en Uruguay konden we nog wel ver laten komen. Tegen Spanje kan dat niet. Zij hebben voorin te veel kwaliteit lopen.''

Achterin geen wereldtop

De beide vleugelverdedigers van Spanje zijn volgens Poortvliet kwetsbaar. ''Achterin is het geen wereldtop. Oranje moet gelijk alles vastzetten en met de volle druk naar voren spelen. Zo kun je voorkomen dat Spanje in de wedstrijd komt. Als je ze toelaat te combineren, ben je weg.''

Poortvliet is ervan overtuigd dat de Nederlandse spelers daarvoor de kwaliteiten hebben. ''In 1978 beschikten wij over twee goochelaars en zeven of acht waterdragers. Nu heb je wel vijf of zes balgoochelaars en een paar poetsers."

"Het echt goede voetbal hebben we nu echter nog niet gezien, ze laten alleen bij momenten leuke dingen zien. Ik heb alleen op het puntje van mijn stoel gezeten in de voorbereidingswedstrijden tegen Mexico, Ghana en Hongarije'', aldus de oefenmeester die vond dat Oranje in die duels aanvallender en attractiever speelde dan op het WK.

''Ik weet zeker dat Nederland met die manier van voetballen ook gewoon de finale had bereikt.''