JOHANNESBURG - De Engelse scheidsrechter Howard Webb heeft zondag de leiding bij de finale van het WK voetbal tussen Nederland en Spanje. Dat maakte de wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekend.

De finale in stadion Soccer City van Johannesburg begint om 20.30 uur.

De Engelsman krijgt zondag langs de lijn hulp van de grensrechters Darren Cann en Michael Mullarkey, landgenoten van Webb.

Vierde official is de Japanner Yuichi Nishimura, diens landgenoot Toru Sagara is de reserve-grensrechter.

Champions League-finale

De 38-jarige arbiter uit Londen fluit sinds 2005 internationale wedstrijden. Webb maakte zijn interlanddebuut op 15 november 2005 bij de wedstrijd Noord-Ierland - Portugal. Hij was in 2008 actief op het EK in Oostenrijk en Zwitserland.

De Engelsman had eerder dit jaar de leiding bij de Champions League-finale tussen Internazionale en Bayern München.

Webb floot op het WK onder meer de groepswedstrijd tussen Spanje en Zwitserland. De Spanjaarden moesten toen hun enige nederlaag van het toernooi incasseren (0-1).

Webb had ook de leiding bij de groepswedstrijd Slowakije - Italië (3-2) en de achtste finale tussen Brazilië en Chili (3-0).

Opnieuw Engelse arbiter

Bij de eerste WK-finale van Nederland, in 1974 tegen West-Duitsland, kwam de scheidsrechter ook uit Engeland (John Taylor). Oranje verloor toen met 2-1. Vier jaar later in Argentinië had de Italiaan Sergio Gonella de leiding bij de finale tussen Nederland en het gastland (1-3).

De WK-finale van 2006 werd geleid door de Argentijn Horacio Elizondo. Hij stuurde in de verlenging de Franse vedette Zinedine Zidane uit het veld omdat de middenvelder een kopstoot had uitgedeeld aan de Italiaan Marco Materazzi.

Al veertien keer kwam de scheidsrechter bij de WK-finale uit Europa.

Troostfinale

De wedstrijd om de derde plaats tussen Duitsland en Uruguay staat onder leiding van de Mexicaanse scheidsrechter Benito Archundia. De troostfinale wordt zaterdagavond in Port Elizabeth gespeeld.