RIJSWIJK - Mocht het Nederlands elftal zondag de finale van het WK in Zuid-Afrika van Spanje winnen, dan treedt middenvelder Wesley Sneijder in de voetsporen van voetballegende Pelé.

De Braziliaan is nu toe de enige speler die na winst van de het landskampioenschap, de beker en de Champions League (of Copa Libertadores) ook de wereldtitel won.

De Braziliaan won de 'treble' in 1962 in dienst van het Braziliaanse Santos, de club waarvoor hij zes jaar eerder als 15-jarige jongen debuteerde. Ook werd dat jaar de wereldtitel door de 'Seleçao' veroverd.

Gemengde gevoelens

Pelé kijkt echter met gemengde gevoelens terug op dat toernooi. Hij viel tijdens dat WK in de tweede wedstrijd tegen Tsjechoslowakije geblesseerd uit en kwam daarna niet meer in actie.

Als zoete wraak won Pelé vervolgens nog de wereldbeker voor clubteams, waardoor aan het eind van succesjaar 1962 vijf prijzen in de kast stonden.

Sneijder kan de eerste speler in Europa worden die het kwartet aan prijzen in één seizoen wint. Hij won dit jaar met Internazionale de landstitel, het bekertoernooi en de Champions League.

Ook het winnen van het WK voor clubteams behoort voor Sneijder nog tot de mogelijkheden. In december 2010 vindt het WK voor clubteams plaats in de Verenigde Arabische Emiraten.

Bayern München

In het verleden is het wel vaker gebeurd dat spelers in Europa na winst van de Champions League of Europacup 1 ook de wereldbeker omhoog mochten houden. In 1974 veroverde Duitsland de wereldbeker en won Bayern München de Europacup 1 en de landstitel.

Zeven spelers (Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Paul Breitner, Uli Hoeness, Hans-Josef Kapellmann, Hans-Georg Schwarzenbeck en Sepp Maier) deelden dat jaar drie keer in de feestvreugde. Bayern moest de nationale beker aan Eintracht Frankfurt laten.

Karembeu

De Franse middenvelder Christian Karembeu won als speler van Real Madrid en het Franse nationale team in 1998 twee hoofdprijzen, de Champions League en de wereldbeker. FC Barcelona eiste dat jaar het landskampioenschap en de beker in Spanje voor zich op.

De laatste speler die het lukte de Champions League en de wereldbeker in één seizoen te veroveren, was de Braziliaan Roberto Carlos in 2002. Hij was destijds eveneens in dienst van Real Madrid. In dat jaar won Real Mallorca de beker, de titel ging naar Valencia.