AMSTERDAM - De Nederlandse kranten pakken met de naderende WK-finale Nederland tegen Spanje uit met oranje inkt.

De Telegraaf komt zaterdag met een speciale bijlage van veertig pagina's. ''Onder een kop als 'We gaan voor goud' pakken we uit'', zegt Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van de krant.

De speciale Oranjekrant wordt ingestoken in de krant van zaterdag. ''Ook onze lezers in het buitenland kunnen deze krant lezen.''

De Telegraaf drukt de krant in de vakantieperiode in een aantal buitenlandse drukkerijen voor Nederlanders op vakantie. ''De informatiebehoefte is zo groot, daar moeten we gehoor aan geven'', aldus Paradijs.

Mix geschiedenis en actualiteit

Ook het AD brengt zaterdag een extra bijlage. ''Deze bijlage heeft de uitstraling dat we gaan winnen'', vertelt Christiaan Ruesink.

De chef van AD Sportwereld zegt dat de lezers kunnen rekenen op een mix van geschiedenis en actuele zaken . ''Verder veel foto's en statistieken.''

Borrelhapjes

De gratis krant Metro komt speciaal voor de gelegenheid op zaterdag uit. Dit is een echte WK-editie die zal worden uitgedeeld op de grotere stations.

''We werken aan een krant van minimaal twintig pagina's'', zegt een eindredacteur van Metro. ''Hierin een vooruitblik op de wedstrijd, aandacht voor geschiedenis, analyses, maar ook recepten voor borrelhapjes.''

Metro brengt in de extra krant ook alle evenementen rondom de wedstrijd in kaart.

Snode plannen

Sp!ts komt niet met een extra editie, maar hoofdredacteur Willem Schouten belooft maandag spectaculair uit te pakken.

''We hebben snode plannen, maar dit willen we graag nog even als verrassing houden voor onze lezers.''

Schouten zegt verder dat Sp!ts zal inzetten op de vreugde en het verdriet rond het voetbal. ''Het WK voetbal is natuurlijk veel meer dan alleen de sport. Het is een nationale belevenis'', aldus Schouten.