JOHANNESBURG - Met een verwoestende kopbal ramde aanvoerder Carles Puyol van Spanje woensdag in de 73e minuut de Duitse droom aan diggelen.

Spanje behaalde door een 1-0-zege op Duitsland de finale op het WK in Zuid-Afrika. De Catalaan Puyol is de nieuwe held van Spanje.

De Spaanse media zijn daags na de halve finale lovend over hun aanvoerder. De krant El Mundo Deportivo gaat daarin het verst. ''Puyoooooooooooool!'' kopte de Catalaanse krant donderdag.

Het is een keer niet de scoringsdrift van David Villa of het sublieme spel van de middenvelders Xavi, Xabi Alonso en Andres Iniesta dat wordt bewierookt. 'Antiheld' Puyol is de grote man.

Twee doelpunten

''Ik ben blij voor Carles. Als iemand dit verdient, is hij het wel'', aldus middenvelder Xavi. Het gebeurt niet vaak dat de noeste verdediger een doelpunt maakt. Puyol kwam tot de clash met Duitsland 88 keer uit voor 'La Rojas' en daarin maakte hij twee doelpunten.

Ook bij Barcelona is de verdediger slechts zelden trefzeker. In elf seizoenen wist Puyol 'slechts' zes keer het net te vinden voor de Catalanen.

''Met zijn inzet en beleving verdient Carles het dat hij nu een keer de winnende maakt'', zo is vleugelverdediger Joan Capdevila van mening. ''Hij was spectaculair goed'', vult spits David Villa aan.

Puyol de sluitpost

De 32-jarige Puyol begon ooit als doelman bij de lokale voetbalclub van zijn geboorteplaats La Pobla de Segur.

Toen hij 17 jaar oud was, maakte de inmiddels tot verdediger omgeschoolde Puyol de overstap naar 'zijn' Barcelona. Op 2 oktober 1999 debuteerde hij onder trainer Louis van Gaal in de hoofdmacht.

Sinds 2004 draagt Puyol de aanvoerdersband van de Catalaanse trots. In 2000 droeg hij voor het eerst het shirt van de nationale ploeg, in een oefenwedstrijd tegen - opvallend genoeg - het Nederlands elftal.

Nadal

''Zijn volwassenheid is zijn grootste wapen en daarnaast ook zijn vastberadenheid en trots'', aldus voormalig Barcelonaspeler Toni Nadal, oom van tennisser Rafael Nadal.

Het doelpunt en alle lof ten spijt, de verdediger zelf wilde kort na de wedstrijd tegen Duitsland niet reageren op zijn heldenrol. Een bescheiden glimlach was het enige dat Puyol losliet. In hogere kringen was dat wel anders.

Koningin Sofia

''Wat een doelpunt'', juichte premier Zapatero van Spanje. Samen met koningin Sofia was de premier in het stadion in Durban aanwezig bij de wedstrijd die Puyol besliste. ''Wat een sprong!''

Volgens de premier is de kans groot dat uitgerekend Puyol zondag als aanvoerder van het Spaanse elftal de wereldbeker mag optillen. Nederland is in ieder geval gewaarschuwd.

Na het WK beslist Puyol of hij verdergaat als international. Een interland tegen Nederland was ooit zijn eerste, maar kan tevens zijn laatste voor de Spanjaarden worden.