JOHANNESBURG - De wereldvoetbalbond FIFA heeft 500 extra kaarten beschikbaar gesteld voor Oranjesupporters die de WK-finale tussen Nederland en Spanje willen bijwonen.

Dat maakte de Nederlandse bond KNVB donderdag bekend. De KNVB had gehoopt op meer plaatsen, maar zegt toch blij te zijn met elk extra ticket.

De finale van het WK vindt zondagavond in het stadion Soccer City van Johannesburg plaats.

De afgelopen dagen hebben al duizenden geïnteresseerden zich bij de KNVB gemeld voor een kaartje. De bond zal eerst deze aanvragen behandelen, waarbij de leden van de Supportersclub Oranje voorrang krijgen.

De KNVB neemt op dit moment geen nieuwe verzoeken meer in behandeling.

6000

De KNVB had in eerste instantie zesduizend kaarten (8 procent van de verkoopbare stadioncapaciteit) gekregen voor de finale. Via de Supportersclub Oranje zijn daarvan 1650 tickets door leden afgenomen.

Het restant is vervolgens teruggegaan naar de FIFA, voor verkoop via de FIFA-kanalen. Daarnaast zijn er ongeveer 1250 'follow your team'-tickets aan Nederlanders verkocht.

Dit zijn de enige kaarten waarvan de KNVB zeker weet dat ze aan mensen uit Nederland zijn verkocht. Daar komen nu dus nog vijfhonderd kaartjes bij.

Afrikaanse Nederlanders

Bij voorgaande wedstrijden van Oranje in Zuid-Afrika zaten tussen de vijfduizend en tienduizend Nederlanders op de tribunes. Daarnaast werd Oranje aangemoedigd door veel in Zuid-Afrika wonende Nederlanders, waar soms wel 25.000 Oranjefans in het stadion zaten.

Van de 500 extra beschikbaar gekomen kaartjes betreft het vijftig stuks uit de 'dure' categorie 1 (780 euro), tweehonderd in categorie 2 (520 euro) en 250 in de goedkoopste categorie 3 (347 euro).

Op de zwarte markt worden ook nog tickets aangeboden, waarbij prijzen van 1500 euro geen uitzondering zijn. De KNVB raadt de supporters in een persbericht echter af via niet-officiële manieren kaarten aan te schaffen.

De tickets zijn namelijk persoonsgebonden en de FIFA heeft aangekondigd streng op te treden tegen zwarthandel, vooral rondom de finale.