MEERSSEN - Vijftien jaar geleden was Bert van Marwijk vooral bekend als een ex-profvoetballer die ambities had als trainer.

Na een voorzichtig begin als hoofdverantwoordelijke bij de bescheiden Maastrichtse club RKVCL Limmel werd hij benoemd tot coach van de zondaghoofdklasser in zijn eigen woonplaats, SV Meerssen.

In dat Zuid-Limburge kerkdorp werd de basis gelegd voor een uitzonderlijke carrière. 

Vanaf de eerste dag dat Lambertus van Marwijk bij SV Meerssen binnenliep, maakte hij indruk. Niet door een grote mond of het invoeren van rigoreuze veranderingen. Maar juist door zijn gedrevenheid, kennis van het spelletje, eerlijkheid en duidelijkheid.

'Uitzonderlijke kwaliteiten'

''Het was mij al snel duidelijk dat hij voor een amateurtrainer uitzonderlijke kwaliteiten had'', vertelt ex-speler Robert Smeets. ''Hij gaf me tactische tips die ik van een andere coach nooit heb gekregen. Hij slaagde erin mensen beter te laten functioneren.''

Meerssen-voorzitter Wil Kusters kan zich vooral de tomeloze inzet van Van Marwijk herinneren. De ex-profvoetballer bestierde inmiddels een sportzaak in het dorp, maar stak alle overige tijd in de hoofdklasser.

''Hij was constant met de vereniging bezig'', keek hij terug. ''We hadden bijna ieder weekend een gesprek over het één of het ander.''

Precies dezelfde man

Waar iedereen het over eens is, is dat de 58-jarige bondscoach van Oranje precies dezelfde man is als de amateurtrainer van SV Meerssen. Ondanks alle aandacht, roem en loftuitingen is Bert van Marwijk altijd zichzelf gebleven.

''Hij is wars van sterallures'', weet Kusters. ''Bert is gewoon Bert.'' Daar kan Smeets zich in vinden: ''Bert is niet iemand die voorop wil lopen of in de belangstelling wil staan. Een rustig persoon, die altijd 'in' is voor een praatje.''

SV Meerssen

In het Zuid-Limburgse dorp vindt Van Marwijk zijn rust. Hij kan ongestoord op het terras zitten en voor dorpsgenoten is de bondscoach van Oranje gewoon één van hen. Als hij tijd heeft, komt hij graag naar de thuiswedstrijden van SV Meerssen kijken.

Geregeld neemt Van Marwijk zijn schoonzoon Mark van Bommel en zijn kleinkinderen mee. En één keer in de vier weken toont de bondscoach zich een echte kwajongen. Tenminste, dan doet hij met zijn vrienden mee aan een kaartcompetitie in de kantine van de amateurclub. Geen pokeren, maar kwajongen (een troefspel).

'Hij is realistisch'

Van Marwijk wordt omschreven als een behoudende coach. Niet het mooie voetbal, maar het resultaat staat voorop. Daarnaast verandert hij niet gauw zijn favoriete basiselftal.

Toch willen de ex-collega's van SV Meerssen hem niet als een behoudende trainer omschrijven: ''Hij is realistisch'', zegt elftalleider Hub Odekerken. ''Hij koos voor een basiselftal en gaf hun vertrouwen. De andere jongens wisten dat ze moesten wachten totdat er een kans zou komen. Daar was hij heel duidelijk in. Nooit kon iemand hem verwijten dat hij niet eerlijk was ofzo.''

Bert en Dick

Ook daarin is Van Marwijk dus niet veranderd. Na twee seizoenen werd hij aangesteld bij eredivisieclub Fortuna Sittard waarmee hij verrassend de bekerfinale bereikte.

Daarna won hij met Feyenoord de UEFA Cup, werkte hij twee jaar bij Borussia Dortmund, waarna hij - na een kort verblijf bij Feyenoord - werd aangesteld als bondscoach.

Odekerken kent Van Marwijk al zo'n 30 jaar en diens assistent Dick Voorn is zijn beste vriend. De elftalleider is zondag 11 juli, op de dag van de WK-finale, jarig.

''Maar ik heb tegen Bert en Dick al eerder gezegd dat ik hoop dat ze niet aanwezig kunnen zijn op mijn feest'', sprak hij lachend. ''Als Oranje zondag de wereldtitel wint, dan heb ik mijn mooiste geschenk.''