HILVERSUM - Bijna 5,2 miljoen personen hebben woensdagavond thuis op tv naar de halve finale tussen Spanje en Duitsland gekeken. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek donderdag heeft gepubliceerd.

De door Spanje gewonnen wedstrijd was daarmee het best bekeken tv-programma van woensdagavond. Tevens was de halve finale het best bekeken WK-treffen waar Oranje niet aan meedeed.

Duitsland

In Duitsland volgden ruim 31 miljoen mensen woensdagavond de halvefinalewedstrijd. Dat aantal is nog nooit zo hoog geweest.

Van alle mensen in Duitsland die de televisie aan hadden staan, keek 83,2 procent naar de door de Duitsers verloren wedstrijd, die door de publieke zender ARD werd uitgezonden.

Het vorige record werd vier jaar geleden gevestigd. Toen keken 29,6 miljoen mensen in Duitsland naar de eveneens door de Duitsers verloren halve finale tegen Italië tijdens het vorige wereldkampioenschap.

Nederland-Uruguay

Desondanks steken de kijkcijfers van Spanje-Duitsland nog schril af bij het aantal personen dat dinsdagavond naar de halve finale tussen Nederland en Uruguay keek: 12,3 miljoen in totaal.

Die wedstrijd was het best bekeken televisieprogramma aller tijden, maakte de NOS woensdagavond bekend.

De cijfers van de stichting KijkOnderzoek gaan over de personen die thuis voor de buis zaten. Het aantal voetbalfans dat de wedstrijd bijvoorbeeld in de kroeg volgde, is daarin niet meegenomen.