KAAPSTAD - De WK-finale zondag tussen Nederland en Spanje wordt de 38e wedstrijd waarbij de Zuid-Afrikaan Thulani Ngcobo op de tribune zit. De 29-jarige vermogensbeheerder uit Pretoria verdient daarmee een vermelding in het Guiness Book of World Records.

Ngcobo legde de afgelopen maand 17.000 kilometer af. Op de drukste twee dagen reisde hij 3000 kilometer om in een tijdsbestek van 48 uur vier wedstrijden bij te wonen.

De enige teams die de voetbalfanaat niet in actie zag, zijn die van Griekenland en Zwitserland.

Last Fan Standing

Aanvankelijk betaalde Ngcobo zijn rondreis langs de WK-stadions zelf. Hij had een budget van ruim 300 euro, genoeg om tien wedstrijden te zien.

Hij won daarmee de competitie 'Last Fan Standing' van telefoniebedrijf MTN, dat daarna al zijn reis- en verblijfskosten én toegangskaarten betaalde.

Droom

Overigens tellen niet al zijn wedstrijdbezoeken mee voor het record. Zeven van de 38 wedstrijden vallen af omdat Ngcobo niet van het eerste tot en met het laatste fluitsignaal in het stadion zat. Zo kwam hij bij een wedstrijd twee minuten te laat doordat zijn vlucht werd geannuleerd.

''Dit is een droom die uitkomt'', aldus Ngcobo, die nu op zoek is naar een sponsor die hem in staat stelt zijn kunststukje te herhalen bij het WK in Brazilië in 2014. Hij hoopt dan op een uitdager. ''Maar die moet wel weten dat het niet makkelijk is. Het is heel zwaar.''