AMSTERDAM - Spanje is zondag de tegenstander van het Nederlands elftal in de finale van het WK. De Zuid-Europeanen versloegen woensdagavond in de halve finale in Durban Duitsland met 1-0.

Bekijk de fotoserie

Carles Puyol zorgde in het Moses Mabhida Stadium na 73 minuten spelen voor de enige treffer.

In 2008 won Spanje in de EK-finale ook al met die uitslag van de Duitsers.

Voor Spanje is het de eerste WK-finale in de historie. De zege was verdiend.

Zware kluif

Oranje zal een zware kluif hebben aan Spanje, dat tegen Duitsland liet zien steeds beter in het toernooi te zijn gegroeid.

Al in het eerste kwartier had Spanje een voorsprong kunnen nemen. Duitsland, dat tot dusverre volgens velen het beste voetbal van het toernooi had laten zien, had het vanaf de aftrap moeilijk met de formatie van bondscoach Vicente del Bosque.

David Villa, die dit toernooi al vijf keer scoorde, vond na zes minuten doelman Manuel Neuer op zijn weg. Kort daarop kopte Puyol in vrije positie over.

Casillas

Duitsland kwam in het eerste part niet verder dan een door doelman Iker Casillas gestopt schot van Piotr Trochowski.

Na de rust ontbrandde het duel pas echt. Spanje schakelde nog een tandje bij en Duitsland had daarop geen antwoord. Doordat de Spaanse schoten precisie misten, bleef 'Die Mannschaft' hopen.

Toni Kroos had na 68 minuten spelen een uitstekende mogelijkheid - de eerste echte kans voor Duitsland - om zijn land op voorsprong te zetten. Casillas kon echter pareren.

Steenhard

Vijf minuten later sloeg Puyol toe namens Spanje. Hij reikte hoger dan wie dan ook en kopte vanaf een meter of tien steenhard binnen.

Duitsland had geen antwoord. Het zocht wel de aanval, maar de grootste kansen waren in de slotfase voor de Spanjaarden, die zo nu en dan heel fraaie combinaties op de mat legden.

Lees alles over het WK op onze special