AMSTERDAM – Maarten Stekelenburg is blij met het vertrouwen dat bondscoach Bert van Marwijk in hem heeft gehouden de afgelopen seizoenen.

“Van Marwijk geloofde altijd in me. Zelfs toen ik niet de eerste doelman was van Ajax”, vertelt de 31-voudig international op de website van de FIFA.

“Zijn vertrouwen heeft me veel goed gedaan. Daarnaast riep hij niet continu in de pers dat ik dé opvolger was van Edwin van der Sar."

Moeilijke periode

Stekelenburg kende twee jaar geleden onder de toenmalige Ajax-trainer Marco van Basten een moeilijke periode. Hij verloor na enkele fouten zijn basisplaats aan Kenneth Vermeer. “Ik speelde op dat moment ook gewoon niet goed”, kijkt hij terug op die periode.

De 27-jarige doelman vocht zich onder diens opvolger Martin Jol echter terug in de basis en is sinds het WK in Zuid-Afrika ook onomstreden als eerste keeper van Oranje. Met als voorlopig hoogtepunt zijn twee cruciale reddingen in de achtste finale tegen Slowakije (2-1 winst).

Van der Sar

Toch zal de naam van zijn voorganger Stekelenburg nog wel enige tijd blijven achtervolgen.

“Van Marwijk zei het al voor de wedstrijd tegen Slowakije tegen me. Als ik een blunder maak, zullen de sceptici roepen: ‘Die bal zou Van der Sar wel hebben tegengehouden’.”