ASSEN - De vlag is geplant. Assen heeft sinds zaterdag een stukje 'Lorenzo's Land'. De Spaanse wegracer Jorge Lorenzo voldeed volledig aan de hooggespannen verwachtingen en won met overmacht de MotoGP. Hij reed van start tot finish aan de leiding en boekte zijn derde grandprixzege op rij.

Direct na afloop van de race vierde de Spanjaard zijn overwinning door een vlag, met daarop de veelzeggende woorden 'Lorenzo's Land', naast het circuit te planten. De 23-jarige coureur was met veel vertrouwen aan de wedstrijd begonnen. Hij was in Assen op zijn Yamaha steeds de snelste in de trainingen en won vrijdag ook de kwalificatierace.

Vanaf de start nam de Mallorcaan het initiatief en duldde geen tegenstand. Zelfs niet toen Dani Pedrosa en Casey Stoner na enkele ronden wat dichterbij kwamen en even aan het achterwiel roken van de koploper. Lorenzo behield de concentratie en nam geleidelijk aan weer afstand. Het resulteerde wel in een saaie wedstrijd, waarin nauwelijks spektakel was te zien.

Vloeiend

Teammanager Wilco Zeelenberg was lovend over zijn pupil. ''Lorenzo reed vloeiend en in een heel constant ritme. Weinig tot niets op aan te merken'', zei de Nederlandse oud-coureur, die in 1990 de GP van Duitsland won.

''Zijn voorsprong in het wereldkampioenschap is nu zo groot dat hij zelfs een mindere dag mag hebben. Ik bereid hem daar vast een beetje op voor. Zijn suprematie heeft wel een keerzijde. Het is duidelijk dat de MotoGP Valentino Rossi mist. Er is weinig spanning.''

Illuster rijtje

Lorenzo schaarde zich met zijn zege in een illuster rijtje van coureurs die de Dutch TT wonnen in drie klasses van het wereldkampioenschap. Evenals onder anderen Rossi, Jim Redman, Mike Hailwood en Phil Reid won Lorenzo op het circuit van Assen in de 125cc, 250cc (nu Moto2) en nu dus de MotoGP (voorheen 500cc).

''Ik was de eerste ronden toch nog nerveus, omdat ik wel zag dat Pedrosa en Stoner snel waren. Maar zij hadden gekozen voor zachtere banden dan ik. Op het einde van de race had ik hier baat bij, want de hardere gaan langer mee. Ik vind het prachtig dat ik op deze historische plek nu in drie klasses heb gewonnen.''

Slechts vijftien coureurs reden mee in de MotoGP. Het betekende dat de Japanner Kousuke Akiyoshi nog een punt voor het WK verdiende, ondanks dat hij op meer dan een ronde achterstand werd gereden.