ROTTERDAM - De Nederlandse volleyballers hebben zaterdagavond hun meerdere moeten erkennen in Brazilië. In het Rotterdamse Ahoy ging Oranje lang mee met de regerend wereldkampioen, maar er werd uiteindelijk in vier sets verloren: 20-25, 25-23, 24-26 en 16-25.

Nederland kwam in de eerste set duidelijk tekort tegen de goed geoliede Braziliaanse machine. Het blok van de Zuid-Amerikanen bleef met regelmaat overeind tegenover de Nederlandse aanval, terwijl Wytze Kooistra in de eerste set er als enige Nederlander in slaagde een punt via het blok te maken.

Diagonaal

Aan het begin van de tweede set liep de verdediging van Nederland aanzienlijk beter. De verhoogde productie van Niels Klapwijk en Jeroen Rauwerdink zorgde ervoor dat de spelers van bondscoach Peter Blangé halverwege de set voor het eerst op voorsprong kwamen.

De beide diagonaalspelers van Oranje bleven succesvol in de afwerking. Dankzij een sterk blok van Kooistra aan het slot van de set en een harde smash van Klapwijk, kwam Nederland tegen de regerend wereldkampioen op setpunt. Een gelukkige service, die de netband toucheerde, zorgde ervoor dat de volleyballers de setwinst veilig konden stellen.

Dominant

De ploeg van Blangé kwam ook in de derde set sterk uit de startblokken. De Braziliaanse aanval kwam niet voorbij Kooistra waardoor Nederland snel uitliep naar een verschil van drie punten.

Oranje domineerde het spel in de derde set tot aan het slot. Een serie gemiste opslagen zorgde er echter voor dat de Brazilianen de aansluiting weer vonden. Op 23-23 toonden de wereldkampioenen aan over meer routine te beschikken waarmee zij de beslissende punten binnensloegen.

Tempo

De moegestreden Nederlanders konden in de vierde set geen vuist meer maken tegen Brazilië. Dankzij een hoger tempo en enkele fouten aan Nederlandse kant, namen de Zuid-Amerikanen al snel een grote voorsprong. Dat gat wist Oranje niet meer te dichten.

Nederland staat na de nederlaag derde in groep A van de World League en lijkt deelname aan de finaleserie in Argentinië te kunnen vergeten. Zondag treedt de formatie van Blangé wederom in Ahoy aan tegen Brazilië.