JOHANNESBURG - Mexico wil zondag in Soccer City revanche nemen op Argentinië voor de nederlaag vier jaar geleden bij het WK in Duitsland.

De twee Latijns-Amerikaanse voetballanden treffen elkaar opnieuw in de achtste finale. In 2006 won Argentinië na verlenging met 2-1, door een wonderschoon doelpunt van Maxi Rodriguez. ''We zullen tot het uiterste gaan om nu wel te winnen'', zei de Mexicaanse aanvoerder Gerardo Torrado zaterdag.

Maradona

Argentinië stapt echter als favoriet het veld in Johannesburg op, niet alleen vanwege de historie maar ook door de prestaties in de groepsfase. De ploeg van bondscoach Diego Armando Maradona kwalificeerde zich met negen punten uit drie duels overtuigend voor de achtste finale. En dat terwijl sterspeler Lionel Messi nog niet eens gescoord heeft. De Mexicanen beseffen maar al te goed dat ze echt een probleem hebben als Messi het op zijn heupen krijgt.

''We zullen de ruimte waarin hij graag speelt zo klein mogelijk moeten houden, want het is heel moeilijk om hem van de bal af te krijgen'', weet Rafael Marquez, ploeggenoot van Messi bij FC Barcelona. ''Lionel is de beste speler ter wereld, hij kan het ritme van de wedstrijd bepalen omdat hij eigenlijk alles kan met de bal.''

Aguirre

Mexico eindigde met vier punten als tweede in groep A. De Midden-Amerikanen hielden gastland Zuid-Afrika op doelsaldo achter zich. Het elftal van bondscoach Javier Aguirre maakte vooral indruk met een overtuigende zege op vicewereldkampioen Frankrijk (2-0).

Maradona gaf zaterdag aan respect te hebben voor Mexico, maar stelde onomwonden vast dat 'zijn' jongens het aan hun stand verplicht zijn de kwartfinales te halen. ''Wij hebben de spelers om door te gaan. Ik ga nu het best mogelijk team het veld in sturen. Ik was altijd al van plan om in de knock-outfase met mijn 'gala-ploeg' te gaan spelen."

'Historie schrijven'

"Nu de finale steeds dichterbij komt, kunnen de spelers historie gaan schrijven. Ik heb het idee dat ze dat wel begrijpen. Ik deel namelijk alle ervaringen die ik tijdens mijn carrière heb opgedaan met mijn spelers'', betoogde Maradona, die zijn land in 1986 de wereldtitel bezorgde.

In de 'gala-ploeg' van Maradona is waarschijnlijk geen plek voor Walter Samuel. De verdediger van Internazionale heeft hamstringklachten en Maradona is niet van plan risico te nemen met Samuel.