KAAPSTAD - De Oranjecamping in Zuid-Afrika is gesloten. Vrijdag kwam er een eind aan een groot voetbalfeest voor ongeveer duizend kampeerders die de afgelopen weken door Zuid-Afrika hebben getrokken om naar wedstrijden van het Nederlands elftal te kijken.

Dat lieten de organisatoren weten.

Omdat het niet duidelijk was of Oranje door zou gaan naar de volgende ronde en zo ja waar het dan zou spelen, is nu de Oranjecamping al gesloten. ''Het was logistiek niet mogelijk om na de poulefase al iets te organiseren.''

Een enkeling blijft nog achter om verder met de camper te rijden naar de volgende wedstrijd van Oranje. ''Vooral de contacten met de lokale bevolking vond iedereen leuk. Het was een prachtige ervaring om bijvoorbeeld tegen hen te voetballen'', zei een medewerker van de Oranjecamping.

Op een paar kleine incidenten na is alles op de campings goed verlopen. Soms waren de sanitaire voorzieningen iets te beperkt en ook waren er een paar pechgevalletjes.

Stemming

''Maar omdat de stemming onder de Oranjesupporters altijd prima was, raakte niemand geïrriteerd.'' Een van de hoogtepunten was de reis met 175 oranje campers en andere voertuigen van Pretoria naar Durban, een reis van bijna 700 kilometer.

Bij het Europees voetbalkampioenschap in 2012 in Polen en Oekraïne komt er weer een Oranjecamping en ook bij de Olympische Spelen in Londen.