ERASMIA - De ene Müller in Duitsland is de andere niet. Maar de inmiddels 64-jarige Gerd Müller, oud-topscorer van Die Mannschaft, ziet veel van zichzelf terug in de twintigjarige Thomas Müller, de talentvolle spits van Bayern München en de nationale ploeg.

''Voor mij is hij de nieuwe Mister Goal'', liet de voormalige 'Bomber' van Duitsland dinsdag in Erasmia (vlak bij Pretoria) weten.

Gerd Müller was in zijn hoogtijdagen een fenomeen in het nationale en internationale topvoetbal.

Hij was klein, bebaard en ietwat gezet, maar stond in het vijandelijke strafschopgebied vrijwel op de goede plaats. In 427 competitiewedstrijden in de Bundesliga scoorde de vroegere held van Bayern München 365 keer.

WK-record

De oude Müller maakte met rugnummer 13 in 62 interlands liefst 68 treffers. Met veertien doelpunten had hij ook lang het WK-record in zijn bezit.

De jonge Müller maakte zondag in de eerste groepwedstrijd tegen Australië (4-0) zijn eerste WK-doelpunt.

Dat deed hij op een manier, die al wat oudere kijkers deed denken aan zijn illustere land- en naamgenoot in de WK-finale in 1974 tegen Nederland (2-1). Ook de nieuwkomer scoorde uit de draai met een bekeken balletje.

''Ja, hij maakte inderdaad ook een rondje om zijn as'', constateerde de oude meester met plezier. ''Dat heeft hij echter wel vaker gedaan.''

''Thomas is een fantastische speler. Hij kan op links en op rechts spelen en is ook goed in de lucht. Hij heeft alles wat een spits nodig heeft. Als hij blessurevrij blijft, kan hij ver komen. Daarnaast is hij ook nog een fijne jongen.''

Alcohol

Thomas Müller speelde anderhalf jaar geleden nog op bescheiden niveau in Duitsland. Mede dankzij de vele tips en adviezen van zijn jeugdtrainer Gerd Müller, die na zijn loopbaan een alcoholverslaving overwon, brak hij dit seizoen door bij Bayern München.

''Het is snel gegaan. Ik heb nauwelijks tijd om bij mijn ontwikkeling stil te staan. Misschien dat ik pas later, als ik gestopt ben, besef welke grote stappen ik in deze fase van mijn loopbaan heb gezet.''

Rugnummer 13

Niet geheel toevallig speelt Thomas Müller, die pas drie interlands op zijn naam heeft staan, ook met rugnummer 13 in de Duitse ploeg.

''Ik kon dat nummer bij de toewijzing van de shirts niet weerstaan'', glimlachte hij. ''Ik denk niet dat ik ooit zoveel doelpunten zal maken als Gerd, maar ik ga er alles aan doen om zoveel mogelijk bij hem in de buurt te komen.''