JOHANNESBURG - Het Oranjelegioen in Zuid-Afrika heeft maandagavond een ''rustig, maar bijzonder geslaagd feestje gevierd'' na de overwinning van het Nederlandse team op Denemarken. Dat heeft voorzitter Lloyd Vandenberg van de Supportersclub Oranje dinsdag gemeld.

De vereniging kreeg pas kort voor aanvang van de wedstrijd toestemming enige festiviteiten rond de wedstrijd te organiseren. ''We hebben één en ander moeten improviseren, maar daarom was het zeker niet minder gezellig'', aldus Vandenberg.

Uitbundig

Het was volgens de Oranjefan opvallend hoeveel niet-Nederlandse Zuid-Afrikanen het feest mee vierden.

''Grote groepen niet-Nederlanders waren ook uitbundig uitgedost in het Oranje'', stelt Vandenberg.

''De lokale bevolking vierde het Oranjefeest massaal met ons mee.'' Dat de Nederlandse spelers zich na de wedstrijd niet even aan het Oranjelegioen vertoonden, mocht de pret niet drukken, zo meldt de voorzitter.

'Vrij'

De Nederlandse fans zijn de komende dagen 'vrij'. Een aantal reist na de wedstrijd tegen Denemarken terug naar Nederland.

Daarvoor in de plaats komt een nieuwe groep, die alleen voor de wedstrijd die Nederland zaterdag tegen Japan speelt naar Zuid-Afrika komt. Exacte aantallen kan de supportersclub niet geven.

''We kijken echter erg uit naar de wedstrijd in Durban'', vertelt Vandenberg. ''Niet alleen vanwege de wedstrijd. Maar ook omdat Durban aan zee ligt. De meeste Oranjefans zijn namelijk ook fervente badgasten.''