HILVERSUM - De NOS bereikte maandagmiddag tijdens de voetbalwedstrijd Nederland - Denemarken het plafond van 120.000 videostreams.

Vlak na de 2-0 van Dirk Kuijt moest de omroep het bordje 'uitverkocht' op de deur van het virtuele stadion hangen, blikt de omroep terug.

De NOS had het aantal videostreams beperkt tot een maximum van 120.000 verbindingen om overbelasting van het Nederlandse internet te voorkomen.

Na de rust werd het oude record van 100.000 internetkijkers verbroken die ten tijde van de Olympische Spelen van 2008 via de NOS-site naar de waterpolofinale van de Nederlandse vrouwen keken.

'Filevorming'

Volgens de omroep ontstond maandag tussen 12.15 en 15.15 uur merkbaar 'filevorming' op het Nederlandse internet richting de WK-streams die de omroep dit jaar voor het eerst aanbiedt. De omroep had vooraf gewaarschuwd voor een trager internet in het hele land.

Een woordvoerder van internetaanbieder Ziggo zei maandagmiddag kort voor de rust dat het bedrijf geen problemen heeft ondervonden. ''Er was eerder sprake van een lichte dip op het internet dan een piek, zoals de NOS voorspelde'', aldus de woordvoerder van Ziggo.

Een woordvoerder van UPC zei tegen het einde van de wedstrijd dat UPC ook geen vertraging op het Nederlandse internet heeft geconstateerd.

'Geen problemen'

''UPC levert met name aan consumenten die thuis de wedstrijd volgen via televisie en niet afhankelijk zijn van de videostreams op internet. Wij hebben geen problemen waargenomen'', aldus de zegsman van UPC.

Het aantal opgevraagde pagina's van de speciale WK-site van de NOS staat sinds maandagochtend op drie miljoen.

De omroep verwacht komende zaterdagmiddag tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Japan minder filevorming op internet, omdat in het weekeinde de meeste mensen vrij zijn.

Kameroen

Ook tijdens de wedstrijd tegen Kameroen zal het aantal internetkijkers naar verwachting beperkt blijven, aangezien die wedstrijd op donderdag 24 juni 's avonds wordt gespeeld.

De meeste oranjesupporters hebben Nederland-Denemarken 'ouderwets' via de televisie gevolgd. Hoeveel kijkers thuis aan de beeldbuis gekluisterd waren, wordt dinsdagochtend bekendgemaakt door de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Woensdagochtend is duidelijk hoeveel mensen buitenshuis keken.