PORT ELIZABETH - De grote vraag die Ivoorkust bezighoudt in de aanloop naar de eerste wedstrijd op het WK, tegen Portugal, is of Didier Drogba inzetbaar is. De gebroken arm van de aanvoerder en topscorer van de 'Olifanten' houdt de Afrikanen al ruim een week bezig.

Drogba brak anderhalve week geleden in de oefenwedstrijd tegen Japan zijn arm. Einde WK, zo dacht de spits van Chelsea in eerste instantie. Een succesvolle operatie bracht de hoop echter terug in Ivoorkust.

Trainingsveld

Toen Drogba vrijdag voor het eerst weer het trainingsveld betrad, gingen de Ivorianen massaal de straat op om feest te vieren. Het is echter nog hoogst onzeker of de ijzersterke spits, die afgelopen seizoen in totaal 37 doelpunten maakte voor Chelsea, dinsdag in Port Elizabeth in actie kan komen.

Bondscoach Sven-Göran Eriksson van Ivoorkust hult zich vooralsnog in stilzwijgen. De Zweed weet dat de aanwezigheid van Drogba een enorme impuls kan geven aan de rest van het team, maar beseft ook dat hij de spits later in het toernooi nog hard nodig kan hebben.

Touré

Ivoorkust moet het in de 'groep des doods' nog opnemen tegen Brazilië en Noord-Korea. Kolo Touré, die de aanvoerdersband overneemt als Drogba niet speelt, benadrukte dat Ivoorkust niet alleen Drogba is. ''We hebben een aantal wereldsterren in onze selectie en voetbal blijft een teamsport.''

Eriksson heeft met Touré (Manchester City), Emmanuel Eboué (Arsenal), Yaya Touré (FC Barcelona) en Salomon Kalou (Chelsea) een aantal spelers in zijn elftal die bij Europese topclubs spelen. Tussen die sterren kan ook middenvelder Cheick Tioté van FC Twente rekenen op een basisplaats.

Ronaldo

Bij Portugal zijn alle ogen gericht op Cristiano Ronaldo. Van de duurste speler ter wereld wordt verwacht dat hij de Zuid-Europeanen in elk geval door de zware groep G leidt, ook al staat Ronaldo al zestien maanden 'droog' in de nationale ploeg.

''Maar doelpunten zijn als ketchup, zo heeft een voetballegende me ooit verteld'', zei de aanvaller van Real Madrid zondag. ''Soms komen ze er niet uit, hoe hard je het ook probeert. En als ze dan komen, komen ze vaak allemaal tegelijk.''

Lees alles over het WK op onze special