HILVERSUM - De wedstrijd Nederland - Denemarken kan maandagmiddag voor grote problemen zorgen op het Nederlandse internet.

De NOS pompt maximaal 120.000 videostreams naar geïnteresseerde internetkijkers die niet in de buurt van een televisie zijn. Het internet wordt hierdoor trager voor overige gebruikers.

Zelfs het pinverkeer kan hinder ondervinden, omdat pinnen via internet gaat. Hetzelfde gebeurde tijdens de Olympische Spelen in Peking tijdens de finale van het waterpolo dames.

Toen keken op het hoogtepunt honderdduizend kijkers online en raakten bedrijfsnetwerken overbelast, waarmee de grens van het internet werd bereikt.

Stormloop

Tijdens het WK voetbal verwacht de NOS maandag de grootste stormloop. De overige wedstrijden in de groepsfase worden op zaterdag en donderdagavond gespeeld en zullen voor minder problemen zorgen.

Om overbelasting te voorkomen, beperkt de NOS het aantal videostreams tot 120.000. Voor wie maandagmiddag beslist via internet wil kijken, luidt het devies: op tijd inloggen (zodra de voorbeschouwing begint) en daarna niet meer refreshen met F5.