BRASILIA - De Nederlandse volleyballers hebben zondag (plaatselijke tijd) in de World League niet opnieuw voor een verrassing kunnen zorgen tegen Brazilië. Het team van bondscoach Peter Blangé ging in Brasilia met 3-1 onderuit tegen de wereldkampioen: 25-14 25-27 25-18 25-19.

Oranje, dat zaterdag de eerste confrontatie verrassend met 3-0 won, blijft ondanks het verlies koploper in groep A. Na vier wedstrijden staat Nederland op negen punten. Vorig weekeinde werd tijdens het openingsweekeinde van de World League Zuid-Korea twee keer met 3-0 geklopt.

Titelverdediger Brazilië heeft acht punten. Bulgarije, dat dit weekeinde in twee wedstrijden tegen Zuid-Korea ook geen set af hoefde te staan, verzamelde tot dusverre zeven punten. Zuid-Korea is puntloos. Bulgarije, de nummer zes van de wereld, is zaterdag in Apeldoorn de volgende tegenstander van Oranje.

In totaal zijn er vier groepen. De vier groepswinnaars en de beste nummer twee kwalificeren zich samen met het organiserende Argentinië voor het finaletoernooi in juli.

Revanche

Brazilië was na het pijnlijke verlies van zaterdag uit op revanche en dat was in de eerste set te merken. Nederland, dat startte in het vertrouwde basisteam, had niets in te brengen. Ook in de tweede set nam het thuisland een voorsprong.

Dit keer kwam Oranje echter terug en dat leidde zelfs tot setwinst. Dat was mede te danken aan invaller Kay van Dijk, die de derde en vierde set mocht beginnen in plaats van Niels Klapwijk. Klapwijk, de laatste tijd regelmatig uitblinkend, kwam dit keer niet verder dan drie punten.

Geen nieuwe stunt

De opleving van de Nederlandse volleyballers was niet de aanzet tot een nieuwe stunt. Brazilië bleek in de derde en vierde set een maatje te groot. Het verschil met Nederland was daarin respectievelijk zeven en zes punten.

Wytze Kooistra noteerde, net als zaterdag, de meeste punten voor Nederland. Hij kwam tot een totaal van zestien, waaronder drie blokpunten. Van Dijk, die de laatste tijd weinig aan bod kwam, deed het met elf punten (twee blokpunten en twee aces) ook goed.

'Veel fouten'

''We hebben in vergelijking met zaterdag te veel fouten gemaakt'', zei Blangé. ''Passend liep het allemaal wat minder, we hadden een aantal ballen wat nauwkeuriger kunnen spelen.'' Ook in aanvallend opzicht haalde Oranje niet het niveau van de eerste wedstrijd.

''Ons scoringspercentage was lager. Klapwijk en Kooy zaten niet goed in de wedstrijd. En daarnaast klopte het bij Brazilië passend wat beter. Zaterdag hadden we hun libero tuk. Nu deed hij het beter.''

Vertrouwen

Blangé verlaat Brasilia ondanks het verlies met een goed gevoel. ''Het is heel positief wat wij hier hebben laten zien. We hebben tegen een absoluut topland twee goede wedstrijden gespeeld. Dit geeft veel vertrouwen. Ik hoop dat we de stijgende lijn voor eigen publiek kunnen doortrekken.''