JOHANNESBURG - Bondscoach Morten Olsen van Denemarken zat er zondag tijdens de afsluitende persconferentie voor het eerste duel van zijn ploeg op het WK tegen Oranje een beetje bij als Calimero, het tekenfilmfiguurtje dat wereldwijde bekendheid verwierf met de kreet: ''Zij zijn groot en ik ben klein.''

Hij kroop zo nadrukkelijk in de underdogpositie dat bijna niemand in de bomvolle perszaal van het imposante stadion Soccer City in Johannesburg nog iets voor de kansen van de Denen durfde te geven.

''Ik kan er niets anders van maken, ook al zou ik willen'', stelde Olsen. ''Het Nederlands elftal is maandagmiddag gewoon de torenhoge favoriet voor de zege."

Is niet anders

"Ze hebben spelers die op internationaal niveau geweldig presteren. Het is niet anders, ik kan me alleen vasthouden aan het gegeven dat favorieten niet altijd winnen.''

Denemarken begon ook als underdog aan het kwalificatietoernooi voor de mondiale eindronde maar eindigde wel als eerste in een groep met onder meer Portugal en Zweden.

''We hebben al een uitstekende prestatie geleverd'', stelde Olsen. ''Daarom moeten we nu vooral genieten. Echt geloof me, ik zou heel blij zijn met een gelijkspel tegen Nederland."

"We geven ons ook niet zomaar gewonnen. Elk team heeft ook zwakke punten. Misschien kunnen wij er eentje van Nederland vinden. Maar ik weet ook dat het veel slechter kan aflopen.''

Bendtner

Olsen mist tegen Oranje zo goed als zeker zijn sterspeler Nicklas Bendter. De aanvaller van Arsenal is nog steeds niet helemaal hersteld van een liesblessure.

De bondscoach van de Denen raakte geïrriteerd toen aan hem werd gevraagd of hij geen spelletje met de media speelde.

''In dat geval speelt Bert van Marwijk ook een spelletje als hij zegt dat Arjen Robben niet speelt. Zoals het er nu voorstaat speelt Bendtner niet.''

'Nederlanders'

Jon Dahl Tomasson staat voor de zware opgave om de spits van Arsenal te vervangen. De aanvaller van Feyenoord heeft ruim twee jaar niet meer gescoord voor de nationale ploeg. Hij nam zondag niet deel aan de groepstraining wegens licht blessureleed.

Dennis Rommedahl, speler van Ajax, is wel fit en start vermoedelijk op de rechterflank. Ajacied Christian Eriksen begint vermoedelijk op de bank. ''Maar het zou heel goed kunnen dat hij tegen Nederland in actie komt'', zei Olsen over de jongste speler op het WK.

Vermoedelijke opstelling Denemarken: Sorensen; Kvist, Kjaer, Agger en Jacobsen; Poulsen, Kahlenberg en Jensen; Rommedahl, Tomasson en Gronkjaer.