AMSTERDAM – Slovenië heeft voor het eerst in de historie een wedstrijd gewonnen op een WK. De ploeg van bondscoach Matjaz Kek was in haar eerste wedstrijd in Groep B in het Peter Mokaba Stadion in Polokwane met 1-0 te sterk voor tien Algerijnen.

Aanvoerder Robert Koren zorgde tien minuten voor tijd voor de beslissing in het slechte duel.De Algerijnse doelman Fawzi Chaouchi dook na een houdbaar schot plots over de bal heen en mocht zich de goal dan ook zwaar aanrekenen .

Dode spelsituaties

Lange tijd leek het duel af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Beide ploegen creëerden vrijwel de gehele wedstrijd geen enkele uitgespeelde kans en werden alleen gevaarlijk uit dode spelsituaties of persoonlijke fouten van de tegenstander.

In de eerste helft was het de Algerijn Rafik Halliche die de meest uitgelezen mogelijkheid kreeg. Zijn kopbal uit een corner ging echter rakelings naast het doel van keeper Samir Handanovic.

Positiespel

Na rust werd het positiespel van beide ploegen zo mogelijk nog slechter. De mogelijkheid die Karim Ziani halverwege de tweede helft kreeg om Algerije op voorsprong te zetten, was daar een goed voorbeeld van.

De Sloveense verdediger Marko Suler kreeg de bal in de voeten gespeeld door zijn eigen doelman, maar lette totaal niet op de uit zijn rug gekomen Ziani. De middenvelder wist het buitenkansje echter niet te benutten.

Opzichtig hands

Ruim een kwartier voor tijd werd de wedstrijd op zijn kop gezet toen de Algerijnse invaller Abdelkader Ghezzal opzichtig hands maakte. Voor scheidsrechter Carlos Batres uit Guatamala voldoende om de aanvaller zijn tweede gele kaart te geven.

Ondanks het nummerieke overtal wist Slovenië geen overwicht te creëren. Chaouchi hielp de Oost-Europeanen tien minuten voor tijd op weg door over het schot van Koren heen te duiken.

In de resterende tijd kwam de zege niet meer in gevaar voor de ploeg die in de kwalificaties verrassend te sterk was voor het Rusland van toenmalig bondscoach Guus Hiddink.

Voldoende kansen

Slovenië gaat door de zege met drie punten aan de leiding in de poule. Groepsgenoten Engeland en de Verenigde Staten lijken gezien het niveau van dit duel echter nog voldoende kansen te hebben op het bereiken van de achtste finales.

Lees alles over het WK op onze special

Bekijk oude WK-foto's op NU&toen