AMSTERDAM - Engeland en Amerika hebben het eerste duel in Groep C van het WK in Zuid-Afrika gelijkgespeeld. Het duel in het Royal Bafokeng Stadium in Rustenburg werd beslist door de doelmannen, die allebei één treffer incasseerden.

Steven Gerrard opende al in de vierde minuut de score op aangeven van Emile Heskey. De Engelse aanvoerder profiteerde optimaal van een zwak moment in de Amerikaanse defensie en prikte de bal met buitenkant rechts langs doelman Tim Howard.

De Amerikanen waren echter niet uit het veld geslagen en creëerden al in de beginfase een aantal kansen. Keeper Robert Green, die de strijd met David James om het Engelse doel in zijn voordeel had beslecht, werd daarbij geen enkele keer echt op de proef gesteld.

Vroege wissel

James Milner werd door de Engelse bondscoach Fabio Capello al na een half uur naar de kant gehaald. De middenvelder met geel op zak werd vervangen door Shaun Wright-Phillips, die met zijn aanvallende kwaliteiten voor wat meer druk op de Amerikaanse goal moest zorgen.

Robert Green toonde op slag van rust aan dat ook hij geen zekerheid is op de Engelse goal. De West Ham-keeper ging opzichtig de mist in na een simpel schot van Clint Dempsey: 1-1. Zijn collega aan de overkant bracht even later wel redding op een kans van de verder onzichtbare Wayne Rooney.

Wakker

In de 51ste minuut kon Emile Heskey alleen op de Amerikaanse goal af. De veteraan schoot echter recht op Howard. Amerika werd daarmee weer wakker geschud en hield vervolgens vooral Rooney knap ver weg van het doel.

Halverwege de tweede helft kreeg Jozy Altidore de kans om de Amerikanen op voorsprong te zetten. De paal en de zich herpakkende Green stonden zijn tiende interland-goal in de weg. De fanatieke ploeg van de Verenigde Staten toonde aan dat het zwak spelende Engeland op zijn tellen moest passen.

Kansen

De ploeg van Fabio Capello kreeg vervolgens zelf verschillende kansen, onder anderen van Wright-Phillips, die van dichtbij op de vuisten van de uitblinkende Howard schoot. De in de rust ingevallen Jamie Carragher ontsnapte even later aan een rode kaart.

Capello bracht tien minuten voor tijd Peter Crouch in voor wat meer vuurwerk in de lucht. De twee meter lange spits en vier minuten extra tijd brachten de Engelsen echter niet meer het gewenste resultaat.

Lees alles over het WK op onze special