DORNBIRN - De Nederlandse handballers kunnen deelname aan het wereldkampioenschap van 2011 in Zweden wel op hun buik schrijven. Oostenrijk speelde Oranje zaterdagavond in de eerste van twee play-offs voor een WK-ticket compleet zoek.

De manschappen van interim-bondscoach Gino Smits kregen in de Messehalle van Dornbirn een geweldig pak slaag: 31-15. Het lijkt onmogelijk dat het Nederlands team volgende week in Emmen in de return die kloof kan overbruggen.

De Oostenrijkers leidden in eigen huis bij rust met vijf doelpunten verschil: 15-10. Oranje had in de eerste speelhelft al moeite om de tegenstander af te stoppen, maar in het tweede deel ging werkelijk alles mis.

Geen aanval lukte

Vrijwel geen enkele aanval lukte, terwijl de Oostenrijkers moeiteloos door de defensie van Nederland sneden. Het leidde uiteindelijk tot een afstraffing. Bartek Konitz maakte de meeste doelpunten voor Nederland, zeven stuks.

Het Nederlands mannenhandbalteam smacht naar zijn allereerste grote eindronde; Oranje deed namelijk nog nooit mee aan een groot kampioenschap.

Europese subtop

Het team is de laatste jaren aan de hand van bondscoach Harrie Weerman wel dichter naar de Europese subtop gegroeid, maar wacht nog altijd op een echte doorbraak. Oostenrijk bleek in het eerste beslissingsduel voor het WK in elk geval een veel te grote hobbel.

Nederland miste in Dornbirn wel de sterke opbouwspeler Fabian van Olphen en de makkelijk scorende aanvaller Nick Verjans. Bovendien was de van een darmoperatie herstellende bondscoach Weerman er niet bij. Toch verklaarde het ontbreken van dat trio niet het bijzonder zwakke optreden van Oranje.

Afgetroefd

Oostenrijk, dat zeker niet tot de Europese top behoort en ook al zeventien jaar niet actief was op een WK, troefde Nederland op alle fronten af. Alleen in het begin van de wedstrijd bood het team van Smits even partij. Geleidelijk aan verloor Nederland echter alle grip op het duel.