AMSTERDAM - Als Karsten Kroon goed presteert in de Ronde van Zwitserland, die zaterdag met een proloog van start is gegaan, dan rijdt hij de Tour de France.

“Dat heb ik met de ploegleiding van BMC zo afgesproken,” legt Kroon in Lugano uit. “Kom ik hier niet goed uit, dan heb ik natuurlijk ook niks in de Tour te zoeken.”

Het zou voor Kroon op meer dan één manier een speciale deelname zijn. Niet alleen nam hij in 2005 voor het laatst deel aan de Tour, afgelopen april kwam hij nog akelig ten val in de Waalse Pijl.

Hij viel in een afdaling en liep daarbij meerdere breuken in zijn gezicht op. Het herstel ging snel, maar niet vanzelf.

Grote impact

Kroon: “Ik kon me van het ene op het andere moment echt slecht voelen, dan wilde ik de hele dag in bed liggen. De impact van die val en alles wat er bij komt met narcose en pijnstillers is groot geweest. Mentaal en fysiek."

"Ik kon niet meer inschatten hoe ik reageerde op bepaalde inspanningen, en dat is best raar als je al twaalf jaar prof bent.”

En dan waren er nog de breuken in zijn gezicht. Kroon: “De eerste drie weken na de val kon ik niet kauwen. Probeerde ik het voorzichtig met een banaan, en dan voelde ik dat alles los zat in mijn hoofd. Of dan ging ik buiten fietsen, reed ik door een gat en hoorde ik: krak! Dan schrik je wel even, hoor.”

Geen seconde gedacht

Toch zegt Kroon geen seconde te hebben gedacht aan een vroegtijdig einde van zijn loopbaan. “Nee. Als ik stop dan is dat omdat ik geen energie meer heb en ik een mooie carrière kan afsluiten. Niet vanwege een valpartij."

"Ik heb ook nooit begrepen dat Erik Dekker na zijn val in de Tour van 2006 stopte. Zo werkt dat niet in mijn hoofd.”

Sinds twee weken heeft Kroon het gevoel dat hij ‘alles onder controle’ heeft. Hij heeft goed kunnen trainen, is weer op gewicht, en zijn eerst wedstrijd (GP van Kanton Aargau-Gippingen) verliep goed. “Nu kijken hoe ik acht dagen koersen verteer,” zegt Kroon.

Zelfoverschatting

Lachend: “Ik heb er vertrouwen in, maar ik lijd ook aan een extreme vorm van zelfoverschatting. Ik geloof het écht, ook als is het soms volledig irrationeel! De gedachte om aan de Tour deel te kunnen nemen heeft gezorgd voor een uitdaging."

"Ik heb mezelf gepusht om zo snel mogelijk op niveau te komen, had iets om voor te werken. Zeker als ik zag hoe goed Cadel Evans reed in de Giro d’Italia. Dat motiveerde me nog meer.”

Mocht Kroon op 3 juli in Rotterdam aan de start staan van de Tour dan zal hij binnen BMC een vrije rol hebben.