POLOKWANE - Wat niet lukte op EURO 2000 en het WK van 2002, hoopt Slovenië in Zuid-Afrika dan eindelijk voor elkaar te krijgen. De Slovenen jagen op hun eerste zege op een groot voetbaltoernooi en verwachten daar zondag tegen Algerije een goede kans op te maken.

''Met winst in de eerste wedstrijd openen we bovendien meteen de deur naar de achtste finales'', zo keek spits Zlatko Dedic hoopvol vooruit.

Slovenië was in de kwalificatiereeks verantwoordelijk voor de uitschakeling van Rusland en stond daarmee tevens het vierde opeenvolgende optreden van bondscoach Guus Hiddink op het WK in de weg.

Bondscoach Matjaz Kek heeft drie spelers uit de eredivisie opgenomen in zijn selectie. Doelman Aleksander Seliga (Sparta), middenvelder Dalibor Stevanovic (Vitesse) en spits Tim Matavz (FC Groningen) kunnen echter niet rekenen op een basisplaats.

Terugkeer

Tegenstander Algerije keert na een afwezigheid van 24 jaar terug op het mondiale podium. De 'Desert Foxes' kwalificeerden zich voor Zuid-Afrika door een zwaarbevochten zege in de play-offs op Egypte.

De Noord-Afrikanen kenden een allesbehalve vlekkeloze voorbereiding op het WK. Algerije stelde zwaar teleur in de oefencampagne, een aantal spelers raakte geblesseerd en bovendien zouden de Algerijnen onderling met elkaar overhoop liggen.

Interne strubbelingen

Bondscoach Rabah Saadane greep deze week hard in. Hij zette aanvoerder Yazid Mansouri uit het elftal omdat de ervaren middenvelder uit vorm zou zijn. De interne strubbelingen bij Algerije versterken het vertrouwen in een goed resultaat bij Slovenië, zo beaamde Dedic.

''Wij zijn volledig gefocust op de openingswedstrijd. We kijken daarnaast echter ook naar het complete plaatje in deze groep, want als we winnen van Algerije moet ons doel ook een plek in de volgende ronde zijn.''

Engeland en VS

De andere opponenten in groep C zijn Engeland en de Verenigde Staten. Die landen staan zaterdagavond tegenover elkaar.