JOHANNESBURG - Arjen Robben is zaterdagochtend rond elf uur op het vliegveld van Johannesburg geland. De aanvaller voegt zich in Zuid-Afrika meteen bij de selectie van het Nederlands elftal.

De rest van de groep van bondscoach Bert van Marwijk verblijft al ongeveer een week in Johannesburg. Robben kwam later, omdat hij in Nederland werd behandeld aan een dijbeenblessure.

Robben traint zaterdag nog niet mee met de selectie. Op het moment dat hij arriveerde, was Van Marwijk al met de selectie op weg naar de Wits University, voor een besloten oefensessie. Zondag is de training kort na het middaguur in Soccer City. Daar is Robben ongetwijfeld bij.

Van Marwijk heeft al gezegd dat hij de speler van Bayern München niet opstelt in de eerste wedstrijd van Oranje, maandag in Soccer City tegen Denemarken.

Van Toorn

Robben had vrijdag het zware revalidatieprogramma bij de Rotterdamse fysiotherapeut Dick van Toorn afgesloten. Die bestond uit vijf dagen intensieve therapie, met dagelijks ongeveer acht uur aan oefening en behandeling. ''Het was zwaar'', zei Robben, die vorige week zaterdag in de laatste oefeninterland tegen Hongarije (6-1) geblesseerd raakte aan zijn hamstring.

Van Marwijk gaf eerder al aan voorlopig geen risico met Robben te nemen. ''Hij gaat de goede kant op, maar laten we de blessure niet onderschatten. Bovendien heeft Arjen nu al drie weken nauwelijks getraind of gespeeld. We gaan nu eerst eens kijken hoe hij er voor staat.''

Lees het alles over het WK op onze special