AMSTERDAM - Het WK is nog maar net begonnen, maar het mooiste doelpunt is al gescoord, denkt Steven Pienaar. De oud-Ajacied vond de 1-0 die zijn Zuid-Afrikaanse ploeggenoot Siphiwe Tshabalala tegen Mexico maakte prachtig.

"Dat wordt de goal van het toernooi", jubelde de middenvelder van Everton na afloop van het openingsduel van het WK tegen Novum Nieuws.

Ondanks de gelijkmaker van Mexico is Pienaar tevreden met een punt in de eerste wedstrijd. "Het was heel belangrijk voor ons om niet te verliezen. Ik ben heel trots op het team."

De trots van Pienaar is des te groter omdat de Zuid-Afrikaanse ploeg vrij onervaren is. "In de eerste helft waren we nerveus, maar dat is logisch want alleen Aaron Mokoena had wel eens op een WK gespeeld."

Levensbelang

Waar Pienaar bij Everton als middenvelder opereert, speelde hij tegen Mexico net achter de spitsen. "Klopt, dat was een tactische vondst van de trainer. Het was van levensbelang dat we de tegenstander niet aan de bal lieten komen, dus werd ik daar neergezet."

Zeven minuten voor tijd haalde bondscoach Carlos Alberto Parreira van Zuid-Afrika Pienaar naar de kant. Met slecht spel had dat niets te maken. "Ik was helemaal kapot. De tank was helemaal leeg", verklaart Pienaar de wissel waarbij FC Twente-spits Bernard Parker binnen de lijnen kwam. "Als dat gebeurt moet je iemand anders inbrengen."