AMSTERDAM - Bondscoach Marcello Lippi van Italië ergert zich aan de scepsis in binnen- en buitenland over de kansen van de Squadra om de wereldtitel waardig te verdedigen.

De hoge gemiddelde leeftijd - 28 jaar en negen maanden - en het ontbreken van een supervedette zouden Italië opbreken in Zuid-Afrika, nog afgezien van het gegeven dat het 48 jaar geleden voor het laatst gebeurde dat een land (Brazilië) de titel prolongeerde.

'Juiste mix'

“Bij ons lopen er geen oude, maar ervaren spelers rond. Routiniers met charisma die weten wat het is om heel belangrijke wedstrijden te spelen. Ik vind dat we de juiste mix tussen talent en routine hebben gevonden”, stelt Lippi in The Guardian.

“Van de groep die de wereldtitel veroverde, zijn nog maar negen spelers over, minder dan de helft. Bij mijn weten is het nog nooit voorgekomen dat de regerend kampioen met 23 nieuwe spelers de titel verdedigt.”

'Nieuwe Rossi'

Lippi geeft toe dat Italië geen wereldster in de gelederen heeft. “Maar individuen winnen geen toernooi. Misschien staat er wel een nieuwe Paolo Rossi op”, verwijst de keuzeheer naar de verrassende topscorer van het WK 1982.

Paraguay is maandag de eerste opponent van Italië in groep F. Daarna wachten confrontaties met Nieuw-Zeeland (20 juni) en Slowakije (24 juni).