KAAPSTAD - Frankrijk wil vrijdag in de eerste groepswedstrijd van het WK in Kaapstad tegen Uruguay afrekenen met de vele critici in binnen- en buitenland.

De 'Haantjes' stonden er al niet zo goed op na de moeizaam verlopen kwalificatie, die uiteindelijk mede dankzij de beruchte handsbal van Thierry Henry alsnog goed afliep.

Een serie matige tot zwakke resultaten in de aanloop naar het WK heeft het sentiment rond Frankrijk verder doen verslechteren.

Pijnlijke nederlaag

De ploeg van de scheidende bondscoach Raymond Domenech verloor vorige week met 0-1 van China. Die pijnlijke nederlaag volgde op de al evenmin sprankelende oefeninterlands tegen Costa Rica (2-1) en Tunesië (1-1).

Niet alleen het stroeve spel van de Franse ploeg was afgelopen weken echter onderwerp van discussie.

Ook de tamelijk onorthodoxe voorbereiding op het WK leidde tot de nodige kanttekeningen. De nogal alternatief ingestelde Domenech liet zijn spelers rijden in een buggy, fietsen op een mountainbike en skiën en klimmen in de bergen.

Impopulair

Het verrassende schaduwprogramma kwam de toch al tanende populariteit van de Franse bondscoach in eigen land bepaald niet ten goede.

Het uiterst luxueuze onderkomen van de Franse selectie in Knysna veroorzaakte ook al de nodige commotie in de Franse media, die sinds de aankomst in Zuid-Afrika tot dusver welgeteld één keer voor een kwartiertje welkom waren bij de trainingen van Domenech.

''Alle kritiek maakt de ploeg tot een eenheid die moeilijk te verslaan zal zijn'', toonde oud-international Patrick Vieira, voor het WK afgevallen, zich opmerkelijk optimistisch over de Franse kansen in groep A.

Opvrolijken

De wereldkampioenen van 1998 en de finalisten van 2006 hebben één voordeel: de indeling in de poule, met ook Zuid-Afrika en Mexico, lijkt niet al te zwaar.

Met een overtuigende zege tegen Uruguay, dat met Ajacied Luis Suarez in de aanval speelt, kan de Franse ploeg de vele zwartkijkers in eigen land misschien weer een beetje opvrolijken.