KAAPSTAD - Na de zondagsmis in de St Mary's kerk in Kaapstad deelt de misdienaar sinds een paar weken gebedsboekjes uit, speciaal gemaakt voor het WK. Ook de Rooms-Katholieke Kerk in Zuid-Afrika probeert zo een graantje mee te pikken van het voetbalspektakel.

Het boekje 'Playing and Praying' is samengesteld door de organisatie Church on the Ball die voor het wereldkampioenschap in het leven is geroepen.

De aartsbisschop van Johannesburg geeft in het voorwoord aan dat voetbal niet per se religieus is, maar een perfecte gelegenheid om 'het geloof te vieren met mensen uit de hele wereld!'

WK-gebed

Naast reguliere gebeden, staat er ook een speciaal WK-gebed in het boekje. Hierin wordt opgeroepen om de Zuid-Afrikanen goede gastheren te laten zijn en de spelers in goede gezondheid te houden.

Niet alle kerkgangers achten het nodig om God in te schakelen voor voetbalwinst. Samuel James vindt het zelfzuchtig om alleen voor het Zuid-Afrikaanse team te bidden. De politieagent bidt, heel praktisch, wel voor veiligheid tijdens het voetbalevenement.

Eind mei kwamen al duizenden Zuid-Afrikanen bijeen in een township buiten Sasolburg om te bidden voor een succesvol WK. Daar was ook president Jacob Zuma bij.

Kan niet mis gaan

Tijdens de opening van het stadion in Kaapstad waren volgens kerkganger Eugene Jackson twintigduizend mensen aanwezig om de plek in te zegenen.

En nog steeds wordt daar gebeden, onder andere door drie bejaarde vrouwen in 'Bafana Bafana' kostuum. ''Nu kan het niet meer mis gaan'', geloven zij.

Volgens Jackson kan sport niet los worden gezien van religie. ''God heeft ons de kracht gegeven om te sporten'', vindt hij. De priester laat na afloop van de mis weten: ''De kerk moet iedereen samenbrengen en dat doet het WK ook, dus we kunnen er niet weg van blijven.''

Geeft veel kracht

Deze week is de St Mary's kerk begonnen met de speciale WK-gebeden. En tijdens World Cup Sunday gaan kerkgangers uit het hele land in de kleuren van hun favoriete team naar de kerk.

''Bidden voor Bafana Bafana geeft veel kracht'', denkt Chris Townsend van Church on the Ball. '' Als je je maar beseft: God bepaalt niet wie er uiteindelijk wint.''