GROLLOO - De tachtigste TT van Assen heeft op zaterdag 26 juni een eregast. Niemand minder dan racelegende Giacomo Agostini is aanwezig tijdens het motorsportspektakel op de Drentse hei.

De dan 68-jarige Agostini zal zelfs een rondje rijden op de Yamaha waarmee hij in 1975 de wereldtitel veroverde. ''Die Yamaha is speciaal vanuit Japan verscheept naar Assen'', zei TT-directeur Arjan Bos woensdag bij een presentatie in Grolloo.

Scheenbeenbreuk

Agostini is een icoon in de motorsport. De Italiaan heeft vijftien wereldtitels op zijn naam en is met 122 grandprixzeges recordhouder. Agostini won veertien keer de TT van Assen. Hij is de reden dat Valentino Rossi nog altijd zo gedreven is. De negenvoudig wereldkampioen, momenteel uitgeschakeld door een scheenbeenbreuk, jaagt op dat record van zijn illustere landgenoot.

De komst van Agostini naar Assen is een voorproefje van de tweede editie van de Centennial Classic. De Italiaan is op 18 en 19 september een van de deelnemers van het motorsportevenement, dat in 1998 voor het eerst werd gehouden. Meer dan driehonderd oud-rijders en -kampioenen komen naar 'het motormekka van de wereld' en stappen op hun vaak nog originele machines.

Beroemde namen

Initiatiefnemer Ferry Brouwer haalt veel beroemde namen naar Assen, zoals Phil Read (Eng), Hugh Anderson (NZe), Anton Mang (Dui), Freddie Spencer (VSt), Carlo Ubbiali (Ita) en de Nederlanders Wil Hartog en Boet van Dulmen. Hij hoopt ook nog de Amerikanen Eddie Lawson en Kenny Roberts over te halen. Oudste aanwezige op de Centennial is de 91-jarige Piet Knijnenburg, die in 1946 de TT won.