JOHANNESBURG - In de zakenwijk Sandton van Johannesburg is complete gekte uitgebarsten rond de selectie van Zuid-Afrika.

Vlak voor het begin van het WK voetbal is Johannesburg eensgezind in zijn emoties. De stad van de contrasten, van de rijkdom en vooral de armoede, leeft massaal toe naar de openingswedstrijd van Zuid-Afrika. Miljoenen mensen houden hun adem in voor 'Bafana Bafana'.

Vrije dag

In de zakenwijk Sandton verzamelden zich woensdag tussen de 50.000 en 100.000 mensen rond de spelersbus van Zuid-Afrika, die op weg was naar het hotel. Veel Zuid-Afrikanen namen speciaal vrij om de nationale selectie moreel te steunen. Ook in andere wijken van de stad brak een spontaan volksfeest uit.

Het geluid van de vuvuzela was overal te horen. Ook de spelersbus van Nederland, op de weg terug van de training, kwam vast te zitten in de uitzinnige massa.

Niet vaak zal een wedstrijd in een stad zo hebben geleefd als die van vrijdag tussen het gastland en Mexico in 'Joburg'. Massaal zijn de Zuid-Afrikanen geraakt door de komst van 's werelds beste voetballers. Ze zijn trots dat dit kan, in hun land. Ze leven mee, met iedereen. Ze zijn geroerd door het feit dat de oude Nelson Mandela (91) naar alle waarschijnlijk naar het stadion komt. ''Nu kunnen onze jongens niet verliezen.''

'Onbeschrijflijk gevoel'

''Het is zo ver. Ik kan het niet geloven'', zei Roy, begin dertig en geboren in Johannesburg. ''Maanden, jaren hebben we hier naartoe geleefd. Het is een onbeschrijflijk gevoel dat het gaat beginnen.'' Op de andere hoek staan enkele, ogenschijnlijk kansarme, inwoners luidkeels 'Bafana Bafana' toe te juichen. Ze weten volgens Roy niet eens tegen wie Zuid-Afrika speelt.

Sinds woensdagmiddag krijgen de kinderen in Zuid-Afrika een speciale WK-vakantie. De scholen openen pas weer na 11 juli. Dat is mede gedaan om het verkeer in de grote steden te beperken.

Johannesburg is de stad van de criminaliteit en van de kanslozen, van de verloren zielen. Zowaar is alle ellende even naar de achtergrond verdrongen. Niet iedereen, maar wel velen zijn blij. Iedereen zingt. Op elke hoek van de straat staat wel iemand op een vuvuzela te blazen.

Schaterlachen

Bijna elke auto heeft de kleuren van Zuid-Afrika als een kleine vlag om de spiegel. Duizenden mensen lopen rond in een voetbalshirt van een van de WK-deelnemers. Brazilië is populair, Soweto kleurt Oranje. De Zuid-Afrikanen schreeuwen elke willekeurige voorbijganger toe dat 'Bafana Bafana' wereldkampioen wordt. Vervolgens barsten ze in schaterlachen uit.

Het blijft oppassen in Johannesburg, in vrijwel elke wijk. Toch heeft de stad ineens een vriendelijker gezicht. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit rustige, aardige en behulpzame mensen. ''Laten we hopen dat dit fraaie beeld van ons de wereld overgaat'', zegt een inwoonster. ''Dat zou de grootste winst voor Zuid-Afrika zijn.''