AMSTELVEEN - Carline Bouw en Annemiek de Haan hebben zondag op de Bosbaan in Amsterdam hun tweede Nederlandse roeititel van het seizoen behaald.

Het duo van de Amsterdamse studentenvereniging Skoll was twee andere internationals, Rianne Sigmond en Maaike Head van Skadi (Rotterdam), in een indrukwekkende eindsprint alsnog te snel af op de dubbeltwee in de open klasse: 6.52,95 tegen 6.54,31.

Na 1500 meter leidde het Rotterdamse tweetal, dat tot de lichte roeisectie behoort, nog met ruim anderhalve seconde.

''Een overwinning puur op kracht'', concludeerde Bouw (25) voldaan. Haar teamgenote De Haan, goed voor olympisch brons (2004) en zilver (2008) in de Acht, sprak in een eerste reactie van een ''heel slechte'' race.

Glimlach

Later nuanceerde de 28-jarige herintreedster, die in 2009 even afstand nam van het toproeien, die uitspraak. ''We hebben niet bepaald netjes geroeid'', sprak De Haan met een glimlach. ''Maar we hebben de favorieten verslagen. Dat maakt veel goed.''

Bouw en De Haan zegevierden in april al tijdens de NK kleine nummers op de twee-zonder. Het nieuwe duo, dat nog niet veel gezamenlijk heeft kunnen trainen, kwam vorige week tijdens het eerste wereldbekertoernooi in Bled uit in de dubbelvier (vijfde).

Hoe Bouw en De Haan in het seizoen verder gaan, krijgen ze op korte termijn te horen van technisch directeur René Mijnders.

Kansrijk

''Mijn voorkeur gaat uit naar de kleine nummers'', liet De Haan weten. ''Ik heb vaak genoeg in een Acht gezeten. Dat blijft hartstikke vet, maar de twee-zonder of de dubbeltwee lijken me nu nog leuker.''

''Misschien heeft de dubbelvier ook nog wel toekomst. We zijn net twee weken met elkaar bezig. Die vijfde plaats in Bled was dus lang niet zo slecht. Maar internationaal gezien, is de twee-zonder het meest kansrijk.''

Brons

Bouw zat vorig jaar voor de eerste keer in de Acht. Daarmee behaalde ze zowel bij de wereldbekerfinale in Luzern als bij de WK in Poznan brons.

''Mij maakt het nog niet zoveel uit op welk nummer ik uitkom. Ik vind alles leuk. Ik wil zoveel mogelijk ervaring opdoen. Het roeien met twee riemen vind ik best nog wel moeilijk, maar het gaat gelukkig steeds beter. Het leuke van de Acht is, dat je in een groot team toewerkt naar een gezamenlijk doel. Ik wacht rustig af wat mijn specialisatie wordt.''