AMSTERDAM - De start van het WK in Zuid-Afrika komt steeds dichterbij. Met 32 verschillende landen in acht verschillende poules, belooft het een spannend toernooi te worden. Wat weten we van de landen in groep C?

Engeland

Bekijk de video

Het Engelse voetbalelftal is de productiefste ploeg in de Europese kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap. De Engelsen wisten 34 keer het net te vinden in tien wedstrijden.

De enige keer dat Engeland het wereldkampioenschap won is 44 jaar geleden (1966), in eigen land. Duitsland werd na verlenging met 4-2 verslagen.

Coach Fabio Capello heeft veel topspelers in zijn selectie. Manchester United-spits Wayne Rooney bijvoorbeeld: met negen doelpunten had hij een groot aandeel in de plaatsing voor het WK. Capello heeft daarnaast de beschikking over spelers als Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard en John Terry (Chelsea).

Laatstgenoemde was recentelijk nog middelpunt van een schandaal. De getrouwde Terry deelde het bed met de ex-vriendin van goede vriend en mede-international Wayne Bridge. Bridge trok zich terug voor het WK, Terry raakte zijn aanvoerdersband kwijt.

Verenigde Staten

Bekijk de video

Hoewel 'soccer' misschien niet de eerste sport is die in je opkomt als je aan de Verenigde Staten denkt, stuurt het land zeker geen slechte ploeg naar Zuid-Afrika.

Het team van coach Bob Bradley werd met 20 punten eerste in de kwalificatiegroep van Noord- en Midden-Amerika, waarin het Mexico voor bleef. Veel kans op de wereldtitel maken de 'Yanks' echter niet.

De VS heeft nog altijd Landon Donovan (L.A. Galaxy) in de gelederen. De Amerikaanse topscorer aller tijden is optimistisch: ''Als we op ons best spelen, kunnen we elk team in de wereld verslaan'', zo liet hij optekenen op de website van wereldvoetbalbond FIFA.

Andere bekende namen in 'Team USA' zijn Michael Bradley (ex-Heerenveen) en DaMarcus Beasley (ex-PSV). Topscorer van de kwalificatie was Jozy Altidore met zes doelpunten uit dertien wedstrijden.

De Amerikanen, die het WK in 1994 organiseerden, zijn zelden succesvol geweest op WK-eindrondes.

Algerije

Bekijk de video

Lang heeft Algerije moeten wachten op deelname aan een WK. De Noord-Afrikanen wisten zich sinds 1986 niet meer te kwalificeren voor het belangrijkste voetbaltoernooi op aarde.

De plaatsing voor het WK in Zuid-Afrika was zwaarbevochten: Egypte en Algerije stonden na de kwalificatie zowel in punten als in doelsaldo gelijk. Toen de plaatsing ten koste van Egypte (1-0 winst) eenmaal een feit was, brak er een waar volksfeest uit in Algerije.

Erg vriendelijk waren de wedstrijden tussen de Noord-Afrikaanse landen niet: de Algerijnse spelersbus werd bekogeld en vier spelers raakten lichtgewond. Bovendien zette de beladen wedstrijd de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen op scherp.

Op het wereldkampioenschap heeft Algerije samen met Slovenië de rol van outsider in groep C. De twee treffen elkaar al de eerste wedstrijd.

Slovenië

Bekijk de video

Slovenië lijkt samen met Algerije de zwakste broeder in Groep C. Toch is de ploeg van trainer Matjaz Kek verantwoordelijk voor de uitschakeling van Polen en Tsjechië in de kwalificatie. In de play-offs versloegen de Slovenen zelfs het Rusland van Guus Hiddink.

In eigen land werd de kwalificatie alleen al als een grote prestatie gezien. Slovenië heeft slechts rond de 2 miljoen inwoners.

De Slovenen hebben in Zuid-Afrika geen grote vedettes in de gelederen. Vitesse-middenvelder Dalibor Stevanovic is wellicht nog de bekendste naam in Nederland, evenals Tim Matavz (FC Groningen).

Ondanks het gebrek aan grote namen is het team in de voorbereiding een sterk collectief gebleken. De kracht van Slovenië ligt achterin. In de kwalificatie kreeg de ploeg maar vier doelpunten tegen. Slovenië deed één keer eerder mee aan een WK-eindronde. In 2002 sneuvelden de Slovenen in de eerste ronde.