JOHANNEBSURG - Er is geen sprake van toenemende terreurdreiging in Zuid-Afrika. Minister van Politie Nathi Mthethwa benadrukte maandag dat geruchten over geplande aanslagen op voetbalteams die aan het WK deelnemen elke reële grondslag missen.

De minister sprak enkele uren voor aankomst van het Amerikaanse voetbalteam met klem onheilstijdingen in de media tegen. De teams van de Verenigde Staten, Denemarken, Engeland en ook Nederland zouden volgens diverse deskundigen verhoogd risico lopen.

''Maar er is geen enkele geloofwaardige informatie over mogelijke terreuraanslagen'', aldus de minister.

Geen waarschuwing

Eerder al bracht nota bene de Iraakse tak van terreurnetwerk al-Qaeda naar buiten dat er geen plannen zijn voor aanslagen bij het WK voetbal. Ook wereldvoetbalbond FIFA heeft steeds ontkend dat er een dreiging bestaat van terroristische aanslagen.

''We werken samen met veel veiligheidsdiensten, maar daarvan heeft er niet één ons gewaarschuwd voor een mogelijke dreiging'', verklaarde Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA.

Engeland

Ook het gevaar van supportersrellen wordt zoveel mogelijk beperkt. Mthethwa maakte maandag bekend dat Britse en Zuid-Afrikaanse politie-eenheden afgelopen maand diverse Britse hooligans hebben opgepakt, die via Dubai naar Zuid-Afrika wilden reizen.

In Engeland hebben zo'n 3200 geregistreerde hooligans hun paspoort moeten inleveren, zodat zij niet naar Afrika kunnen afreizen.

Lees alles over het WK op onze special